Aplicaţia Revolut îşi întreabă unii utilizatori dacă au ocupat funcţii publice în judeţul Teleorman sau dacă sunt membri ai PSD, potrivit start-up.ro. În mediul online circulă o captură de ecran realizată de o persoană care încerca să-şi creeze un cont pe platforma Revolut. Întrebarea adresată era:

“Aţi deţinut vreodată oricare dintre următoarele poziţii?

Membru – al unei comisii specializate din cadrul Guvernului Local, Justiţie, Apărare, Ordine Publică, Drepturi şi Libertăţi Cetăţeneşti

Consilier – în judeţul Teleorman (din iulie 2012)

Membru – Partidul Social Democrat”

Reprezentanţii Revolut au explicat situaţia neobişnuită:

„Utilizatorii trebuie să își dovedească și să își verifice identitatea pentru a putea utiliza un cont Revolut. Această politică este în concordanță cu o reglementare bancară cunoscută drept “Know Your Customer” (KYC – “cunoașterea clientelei”) și face parte din procesul prin care o companie verifică identitatea clienților săi. Este o simplă măsură anti-corupție și anti-fraudă. Conform reglementărilor drastice din domeniu, KYC este o procedură obligatorie și crucială pentru instituțiile financiare. Abia după ce au trecut de acest pas, utilizatorii au acces la serviciu. Ca orice instituție financiară, trebuie să fim mereu atenți și să ne cunoaștem utilizatorii pe măsură ce ne dezvoltăm, ceea ce poate presupune noi verificări de tip KYC în etape ulterioare.

Indiferent de afilierea politică, persoanele expuse politic trebuie să treacă prin verificări suplimentare, atât în cadrul Revolut, cât și în cazul în care au conturi la bănci tradiționale. Întrebările adresate sunt pentru a confirma afilierea politică identificată automat în procesul de cunoaștere a clienților.”

Dragoș Stanca, Expert Media, a explicat şi el că Revolut este obligat să afişeze astfel de întrebări în unele situaţii.

”Nu Revolut vrea să știe. E un sistem automat de detecție a tentativelor de spălare de bani. folosit obligatoriu de instituțiile financiare și nu numai. Dacă apari in baza de date AML – Anti Money Laundering – cu nume similar cu al cuiva din baza aia, anchetat în vreun dosar, se pun întrebări în plus, să se lămurească dacă e sau nu e aceeași persoană. Procedură standard. Din câte știu eu (și, de obicei, știu).”, a precizat Dragoş Stanca.