Studiul online a analizat  impactul măsurilor din planul împotriva erodării bazei impozabile și a mutării artificiale a profiturilor în alt stat, se arată în comunicatul Deloitte România.

”Atenția sporită a autorităților fiscale pentru structurile fiscale implementate de grupurile multinaționale, accentul tot mai mare pe controale fiscale și volumul crescut de cerințe de raportare în zona prețurilor de transfer sunt principalele așteptări ale mediului de business în România. Concluziile sunt similare cu cele constatate la nivel global”, a spus Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice Deloitte România.

Principalele concluzii ale sondajului realizat în România sunt:

95% dintre reprezentanții grupurilor multinaționale cred că vor fi mai expuși controalelor fiscale în viitor ca urmare a modificărilor aduse de BEPS

68% anticipează că va crește riscul ca ANAF să facă ajustări ale prețurilor practicate în tranzacțiile intragrup în cadrul controalelor fiscale ca urmare a implementării directivei europene privind raportarea obligațiilor în fiecare țară (country by country reporting adoptat de România prin OUG 42/2017)

58% au aflat atât de proiectul BEPS, cât și de măsurile pe care le-a adoptat/urmează să le adopte România ca membru asociat BEPS

42% au efectuat până acum o analiză a impactului BEPS asupra activității companiei

Dintre cei care au efectuat analiza:

50% consideră că vor avea obligații de raportare suplimentare

17% se așteaptă la o creștere a impozitului pe profit datorat

13% anticipează o dublă impozitare a unor venituri

„Creșterea transparenței fiscale va avea impact asupra tuturor companiilor. Autoritățile fiscale vor avea acces tot mai mare la informațiile financiare și fiscale ale tuturor entităților din cadrul unui grup. Este vorba inclusiv de informațiile pe care le raportează societățile mamă în jurisdicțiile de rezidență despre filialele / sediile lor permanente din România. Informațiile vor fi utilizate în cadrul analizelor de risc pentru efectuarea controalelor fiscale. Din acest motiv, consider că grupurile de companii cu prezență în România ar trebui să analizeze toată structura de business astfel încât să se asigure că se conformează regulilor fiscale în continuă schimbare atât la nivel local, cât și internațional”, a concluzionat Dan Bădin.