Aproape o treime dintre români îşi doresc să înceapă în următorul deceniu o activitate pe cont propriu, semnificativ peste media globală, în timp ce 40% vor să aibă un raport mai echilibrat între viaţa profesională şi cea privată, reiese dintr-un studiu PricewaterhouseCoopers (PwC).

Totodată, 32% dintre respondenţii din România au declarat că în următorii 10 ani şi-ar dori să ocupe un post care să presupună mai multe responsabilităţi şi un salariu pe măsură.

Studiul PwC, intitulat „Managing Tomorrow’s People”, relevă diferenţe semnificative între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte aşteptările profesionale. În timp ce 43% dintre bărbaţii români declară că şi-ar dori să înceapă propria afacere în următorii 10 ani, femeile, în proporţie de 46%, îşi exprimă intenţia de a petrece mai mult timp cu familia.

La nivel global, 44% dintre respondenţi au declarat că se aşteaptă ca în următorii 10 ani să acceadă la o poziţie profesională cu mai multe responsabilităţi şi să aibă un venit mai substanţial. În schimb, ponderea celor dispuşi la o activitate de liber-profesionist este mai mică decât în România, respectiv 20%.

Cei doi ani de criză au schimbat atitudinea angajaţilor faţă de carieră

Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC România, arată că cei doi ani de recesiune au schimbat atitudinea angajaţilor faţă de evoluţia carierei.

„Companiile trec de la modul de supravieţuire la pregătirea pentru creşterea economică viitoare, dar sunt conştiente că a relua angajările în momentul de faţă le-ar expune la noi riscuri, în condiţiile în care situaţia economică rămâne volatilă. În consecinţă, angajaţilor existenţi li se cere să facă mai mult, cu mai puţine resurse. Studiul nostru arată faptul că angajaţii încep să resimtă presiunea, un număr mare de respondenţi indicând faptul că îşi doresc un raport mai echilibrat între viaţa profesională şi cea privată”, afirmă Peter de Ruiter.

Ruiter consideră că presiunea companiilor ar putea afecta moralitatea şi loialitatea angajaţilor, care ar putea să se transpună într-un „exod în masă” al celor mai talentaţi la momentul revenirii creşterii economice.

În afară de salarii, studiul relevă faptul că angajaţii apreciază schemele flexibile de lucru (39%), urmate de bonusuri, plata sesiunilor de instruire şi a programelor academice, precum şi activităţile sociale.
Studiul Managing Tomorrow’s People cuprinde aşteptările pentru următorii 10 ani a peste 5.700 de angajaţi din 113 ţări din întreaga lume.

PricewaterhouseCoopers oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri şi are peste 163.000 de angajaţi în 151 de ţări.