Gigantul Apple a raportat ieri un câștig ușor peste așteptări pentru al doilea trimestru fiscal, precum și o dublare a nivelului de cash ce va din acordat acționarilor, transmite CNBC. Totuși, profitul este în scădere  pentru prima dată în ultimii 10 ani, fiind cu aproape 18% sub cel de anul trecut.
Astfel, în ciuda aprecierii cu aproape 1,9% de ieri, Apple este în pierdere puternică față de maximul istoric de anul trecut. De la maximul istoric de 705 dolari atins în 19 septembrie, acțiunile Apple au pierdut peste 42%, închizând ieri la 406,13 dolari. Practic, în 7 luni Apple a pierdut aproape 280 miliarde dolari din valoarea de piață, de la 660 miliarde până la 381,4 miliarde dolari.
Apple a raportat pentru al doilea trimestru fiscal un câștig de 10,09 dolari/acțiune, la venituri de 43,6 miliarde dolari, în scădere cu circa 18% față de anul trecut când a afișat un profit de 12,30 dolari/acțiune, la venituri de 39,19 miliarde dolari.
Analiștii chestionați de Thomson Reuters se așteptau ca gigantul din domeniul tehnologiei să posteze un profit de 10,00 dolari/acțiune, la venituri de 42,33 miliarde dolari.
Apple a vândut 37,4 milioane de iPhone în ultimele trei luni, comparativ cu 35,1 milioane cu un an înainte. O creștere importantă s-a consemnat la nivelul vânzărilor de iPad, care s-au cifrat la 19,5 milioane în al doilea trimestru fiscal, comparativ cu 11,9 milioane cu un an mai devreme.
În ciuda creșterii vânzărilor, profitul a scăzut pe fondul reducerii semnificative a marjelor brute, de la 47,4% cu un an înainte, până la 37,5% în prezent.
Pentru al treilea trimestru fiscal, Apple se așteaptă să obțină venituri cuprinse între 33,5 miliarde dolari și 35,5 miliarde dolari, ceea ce este semnificativ sub nivelul prognozat de Wall Street, de 38,25 miliarde dolari. De asemenea, compania se așteaptă la o continuare a reducerii marjelor brute până la un nivel între 36% și 37%.
Apple a majorat cu 15% dividendul, până la 3,05 dolari/acțiune, și a spus că va extinde programul de răscumpărare până la 60 miliarde dolari, de la 10 miliarde cât a fost anunțat cu un an înainte.

Într-o conferință telefonică, Tim Cook, CEO Apple, a spus că pe viitor compania va revizui în fiecare an strategia de alocare de cash.
Cook a spus că declinul acțiunilor “este foarte frustrant pentru toată lumea”, dar Apple nu poate controla asta, ci controlează inovațiile produselor.
De asemenea, Cook a menționat potențiale noi categorii de produse și a spus că Apple lucrează din greu la un nou hardware, un nou software și noi servcii, pe care plănuiește să le lanseze în această toamnă și pe parcursul lui 2014.