Compania Apple, din nou într-o lumină proastă! Mai multe telefoane ale Departamentului de Stat au fost atacate de hackeri

Presa internațională notează că iPhone-urile a cel puțin 9 persoane, angajați ai Departamentului de Stat, au fost sparte de către hackeri. Reuters informează, potrivit unor surse apropiate situației, că atacurile au avut loc împotriva unor oficiali americani în Uganda sau care lucrează la subiecte care au legătură cu această țară.

Având loc în ultimele luni, acestea reprezintă cele mai cunoscute atacuri  ale hackerilor împotriva unor oficiali americani prin tehnologia NSO.

În rapoartele NSO prevedeau o listă cu potențialele ținte, printre care și numele unor oficiali americani, însă la acel moment nu se știa dacă intruziunile au fost doar niște tentative sau au avut succes.

Ce spune NSO

Potrivit presei internaționale, grupul NSO a declarat, într-un comunicat de presă, că nu are niciun indiciu că instrumentele lor au fost folosite, dar a anulat conturile relevante şi va investiga pe baza anchetei Reuters.

De partea cealaltă, compania Apple a refuzat să comenteze cele întâmplate, în timp ce un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a dorit nici el să comenteze asupra intruziunilor. În schimb, acesta a arătat decizia recentă a Departamentului pentru Comerţ de a plasa compania israeliană pe o listă de entităţi, ceea ce îngreunează companiile americane să facă afaceri cu acestea.

Amintim că software-ul NSO este capabil nu numai să capteze mesaje criptate, fotografii şi alte informaţii sensibile de pe telefoanele infectate, ci şi să le transforme în dispozitive de înregistrare pentru a monitoriza împrejurimile, pe baza manualelor de produse analizate de Reuters.

Alerta Apple pentru utilizatorii afectaţi nu a numit creatorul programului spyware folosit în acest hack. Victimele notificate de Apple au inclus cetăţeni americani uşor identificabili ca angajaţi ai guvernului SUA, deoarece au adrese de email care se termină în state.gov cu ID-urile lor Apple, au spus două dintre persoane.

Ei şi alte ţinte notificate de Apple din mai multe ţări au fost infectaţi prin aceeaşi vulnerabilitate de procesare grafică pe care Apple nu a remediat-o până în septembrie, au spus sursele. Începând cu cel puţin luna februarie, această defecţiune a software-ului a permis unor clienţi NSO să preia controlul asupra iPhone-urilor pur şi simplu trimiţând cereri iMessage invizibile, dar contaminate către dispozitiv, au spus cercetătorii care au investigat campania de spionaj, scrie news.ro.