Situație controversată în Turcia la doar o zi după ce o depreciere istorică cu 15% a lirei. S-a declanșat un adevărat haos al prețurilor, iar toți cei care au încercat miercuri să cumpere online telefoane iPhone şi alte produse electronice au primit mesaje de eroare, inclusiv de pe site-ul local al Apple, transmite Reuters.

Amintim faptul că inclusiv miercuri, lira turcească a continuat să se deprecieze, ajungând la un nou minim istoric iar de la începutul anului şi până în prezent a pierdut 43% din valoare, din care peste 22% numai de la începutul săptămânii trecute.

De menționat este faptul că prăbuşirea monedei turceşti creează discounturi semnificative pentru produsele în lire, comparativ cu preţurile din alte ţări. În acest context, comercianţii au probleme în a ţine pasul cu ajustările de preţuri pe fondul haosului de pe piaţă. O astfel de situație a avut loc pe site-ul web din Turcia al Apple, care a oprit vânzările pentru majoritatea produselor, afişând mesajul „Temporar indisponibil”.

Reuters scrie că deprecerea lirei a făcut ca preţurile locale la telefoane şi computere să fie cu aproximativ 10% mai mici decât preţurile din SUA, lucru convenabil pentru cei ma mulț turci.

Criză de prețuri în Turcia

Un reprezentant de vânzări de la un magazin Apple din Istanbul a declarat că oamenii se gândesc la electronice atât ca la o investiţie cât şi ca obiecte de folosit, în contextul în care acestea pot fi vândute pentru o sumă mai mare în următorul an.

„Situaţia este destul de suprarealistă cu economia şi toate celelalte, dar oamenii văd în produse ceva ce îşi păstrează valoarea şi se înghesuie în magazine. Ei ştiu că vor putea să le revândă peste un an, pentru mai mult decât au plătit”, a declarat persoana respectivă, sub protecţia anonimatului.

În ceea ce privește interesele turcilor, clienţii sunt interesaţi în special la achiziţionarea de mărci de import de calitate superioară, în principal electronice şi cosmetice, a declarat un oficial al unei companii turce de comerţ electronic.

Trebuie menționat faptul că prăbuşirea lirei coincide cu vânzările de Black Friday şi cu începutul reducerilor de sfârşit de an, alimentând temerile că unele bunuri de consum nu vor fi disponibile sau că vor suferi creşteri mari de preţuri.