Acţiunile Apple au atins joi un nivel ridicat record, ceea ce a propulsat compania americană pe locul doi în lume după capitalizarea de piaţă, în faţa gigantului petrolier chinez PetroChina.

Acţiunile Apple au urcat la valoarea record de 292,76 dolari pe unitate, pe bursa de la New York, ceea ce conferă companiei americane o capitalizare de piaţă de 266 miliarde de dolari. Valoarea de piaţă a PetroChina este de 265 de miliarde de dolari.

ExxonMobile este cea mai mare companie din lume, cu o capitalizare de piaţă de 310 miliarde de dolari. Apple a depăşit Microsoft în luna mai, la valoarea de piaţă, devenind cea mai mare companie de tehnologie din lume.

Acţiunile Apple au crescut constant în ultimii ani, după ce direcorul general, Steve Jobs, revenit în funcţie în 1997, a supravegheat lansarea unor produse de succes, începând cu iPod în 2001, urmat de iPhone în 2007 şi de iPad anul acesta.

Acţiunile companiei au închis şedinţa de joi la 288,92 dolari pe titlu, ceea ce a readus PetroChina pe locul doi după capitalizarea de piaţă.

SURSA: Mediafax