În acest sezon, incendiile din statul american California au devastat deja de trei ori mai mult decât suprafaţa ce a ars în aceeași perioadă a sezonului record de incendii din 2020. Și asta trage un semnal de alarmă deosebit de important pentru prezentul și pentru viitorul nostru.

Exemple nenumărate doar din acest an!

O planetă în continuă încălzire este un pericol nu pentru un viitor îndepărtat, ci chiar pentru momentul în care trăim! Au trăit-o pe pielea lor oamenii din Greenville, California sau cei din satul Monte Lake, situat în provincia canadiană British Columbia, localităţi aproape rase de pe hartă de incendiile recente, scrie Tom Engelhardt într-un material publicat de Salon.com.

Trăim deja pe pielea noastră toate aceste lucruri, care contribuie inevitabil la o adevărată această criză climatică, iar exemplele din ultimele săptămâni se tot adună:

  • valuri puternice de căldură;
  • mii de oameni care au fugit din calea incendiilor din vestul SUA;
  • a ajuns să “fiarbă” şi Siberia, care a eliberat în atmosferă cantităţi mari de metan, care contribuie la încălzire;
  • inundaţiile devastatoare din Germania;
  • un sezon fără precedent de incendii în Grecia, unde chiar şi suburbiile capitalei Atena au trebuit evacuate;
  • “dezastru fără precedent” în Turcia şi în insula Sardinia, din cauza temperaturilor extreme şi a incendiilor;
  • oameni care au murit înecaţi în metroul din China, după ce tunelurile s-au umplut cu apă.

Nu doar oamenii suferă! Vietăţile sunt şi ele afectate, iar statisticile sunt cu adevărat şocante

Şi nu doar oamenii suferă din cauza fenomenelor extreme. Temperaturile ridicate care au lovit coasta în zona Vancouver din Canada mai devreme în cursul acestui an se estimează că au dus la moartea a cel puţin un miliard de vietăţi marine din zona de coastă.

Un studiu recent publicat în revista Bioscience indică faptul că 16 din 31 funcţii vitale ale Pământului, printre care concentraţiile gazelor cu efect de seră, temperatura oceanelor sau întinderile de gheaţă, au stabilit noi recorduri îngrijorătoare. În plus, concentraţiile de dioxid de carbon, metan şi oxid de azot din atmosferă au stabilit noi recorduri istorice, atât în 2020, cât şi în 2021.

Ultimii șapte ani au fost cei mai fierbinţi din istoria cunoscută. Cât despre Statele Unite, anul trecut, 22 de dezastre naturale au lovit această țară, inclusiv uragane, incendii și inundații, fiecare provocând daune de peste 1 miliard de dolari, iar aceste recorduri nu vor rezista prea mult până să fie depăşite.

Sursa foto: Dreamstime