Până în prezent, APDRP a efectuat plăţi către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în valoare de 4,02 miliarde de euro, din această sumă, 2,29 miliarde de euro reprezintă plăţi pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate prin PNDR pentru dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural, iar restul, 1,73 miliarde de euro, reprezintă plăţi directe efectuate către fermieri.
De asemenea, pe lângă această sumă, România a absorbit iniţial şi 561 de milioane de euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană în momentul demarării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
‘Cumulând avansul şi plăţile efectuate, rezultă un total de aproximativ 4,6 miliarde de euro (4,58 miliarde de euro) fonduri atrase efectiv pentru România de către APDRP, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie al fondurilor europene de aproape 50% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurală, până în 2015’, se arată în comunicat.
Pentru efectuarea plăţilor, APDRP trebuie să primească din partea beneficiarilor proiectelor de investiţii Cereri de Plată, pe care, după verificarea documentară şi pe teren, le decontează – sunt decontate doar acele cheltuieli efectuate care sunt eligibile, sunt justificate cu documente valabile şi sunt în conformitate cu prevederile proiectului aprobat pentru finanţare.
PNDR 2007 – 2013 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, bani europeni, pentru perioada 2007 – 2013.
Sursa: Agerpres