”În România erau peste 23,6 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă, iar şase milioane de utilizatori folosesc date mobile. Operatorii mobili virtuali reprezintă soluţia pentru a stăvili goana după spectru. Investiţiile majore vor merge spre crearea de noi servicii şi mai puţin pe infrastructură”, a spus Vreme.
Fostul ministru al Comunicaţiilor a subliniat că în România au fost descărcate, în 2011, 29 de miliarde de aplicaţii, iar estimarea pentru 2014 arată mai mult de o dublare a acestui segment. ”Va exploda şi piaţa aplicaţiilor mobile. Cei mai mulţi români descarcă aplicaţii pentru reţele de socializare, urmate de cele pentru informare, din zona muzicii, jocuri, divertisment. La ora actuală, 29 miliarde de aplicaţii au fost downloadate în România şi 76 miliarde de aplicaţii vor fi descărcate până în 2014”, a mai spus acesta, citat de Agerpres.
Potrivit lui Vreme, intervenţia MVNO poate crea ecosisteme de aplicaţii, în condițiile în care mai mulţi retaileri s-au gândit să ofere servicii de telefonie mobilă sub marcă proprie în ţările occidentale, în funcţie şi de targetul de clienţi. ”Mă întreb cine va fi primul MVNO activ din România? Nu este exclus să avem ca MVNO un retailer mare din România, un jucător de pe piaţa de broadband sau, de ce nu, o echipă de fotbal. Apariţia operatorilor mobili virtuali deschide noi businessuri în România”, a menţionat el.
Operatorul mobil virtual (MVNO) este definit de ANCOM ca acea entitate care furnizează servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile, fără a deţine o licenţă proprie de utilizare a frecvenţelor radio şi fără a avea în mod necesar, în totalitate sau parţial, infrastructura cerută pentru a furniza servicii de telefonie mobilă.