Apare un nou partid politic în România. El va fi lansat de 1 Decembrie. Este vorba de o formațiune ecologistă, care va figura pe scena politică sub denumirea de ACUM. Acesta va fi de centru stânga și anunță că va avea un mesaj radical anti-corupție și anti-suprabirocratizare.

Partidul ACUM se va lansa la data de 1 decembrie, potrivit unui comunicat de presă. Primul congres al noii formațiuni a avut loc pe 20 noiembrie 2021. În cadrul Congresului au fost aleși cei opt vicepreședinți, secretarul general și cei doi secretari ai partidului, au fost adoptate statutul, programul politic și simbolistica partidului. Totodată, au fost votați și cei doi copreședinți. E vorba de dr. Adela Maghear, consilier pe politici de sănătate și de mediu la Bruxelles, și Bogdan Barbu, activist de mediu, cu experiență în domeniul IT.

Toate detaliile despre noul partid politic

”Partidul ACUM este un nou partid de doctrină verde, aflat în zona de centru-stânga a scenei politice. ACUM este în curs de afiliere la Partidul Verzilor Europeni, organizație care reunește partide naționale din 38 de țări de pe întreg continentul european, partide care împărtășesc aceleași valori ale doctrinei verzi”, se arată în comunicatul presă.

În Manifestul politic, ACUM se declară ‘’un partid deschis, care crede în importanța implicării societății civile în modelarea tuturor politicilor statului”. Potrivit noii formațiuni, chiar dacă societatea civilă este literalmente deprimată de eșecul politic din țara noastră, partidul crede că există un potențial încă neexploatat pe care îl poate reactiva.

Ce își propune ACUM

„Suntem pro-europeni, militanți anticorupție, apărători ai drepturilor civile și ai egalității de șanse, adepți ai unui stat care folosește din plin oportunitățile digitalizării, promotori ai unei dezvoltări sustenabile a României’’, se mai arată în document.

Partidul ACUM va contribui la consolidarea unei democrații nediscriminatorii, în care valori precum egalitatea de gen, diversitatea, solidaritatea, dezvoltarea, respectul demnității umane și echitatea să fie în prim plan. ACUM promovează implicarea femeilor în viața politică. Toate funcțiile de conducere urmează pricipiul co-președinției, iar femeile beneficiază de șanse egale cu bărbații, distribuția funcțiilor tinand cont de principiul parității numerice. Astfel, ACUM devine primul partid din România care implementează egalitatea de gen în întreg forul de conducere, atât la nivel central, cât și la nivelul filialelor județene, inclusiv diaspora.

Noul partid se definește și ca ’’radical anticorupție’

Noua formațiune își propune să impună un nou model de a face politică în România și consideră că mediul, precum și creșterea și adaptarea economiei pe baza obiectivelor Pactului Verde European, reprezintă direcții cheie în politicile anilor următori.

Noul partid se definește și ca ’’radical anticorupție’’, propunând o transformare a întregului sistem care afectează funcționarea statului de drept. În opinia ACUM, s-a greșit radical, deci este nevoie de măsuri radicale pentru a corecta situația actuală.

„Și nu ne vom mulțumi cu puțin. Suntem radicali anti-fraudă, anti-clientelism, anti-suprabirocratizare. Credem că lupta anticorupție trebuie abordată într-un cadru amplu, european, fiindcă noi urmărim modificarea legislației care permite apariția și perpetuarea fenomenului în sine.”, este punctul de vedere al noii formațiuni politice.