Un nou concediu pentru angajatele din această regiune din Franța

O regiune din Franța dorește să introducă concediul menstrual. De asemenea, orașul Saint-Ouen și metropola Strasbourg, au lansat experimente similare în ultimele luni.

Consiliul regional din Nouvelle-Aquitaine dorește să introducă concediul menstrual de două zile pe lună pentru angajatele sale. Conform unei propuneri care urmează să fie supusă votului, singura condiție este prezentarea unei adeverințe medicale.

Conform acestei propuneri, angajatele din regiune vor putea să ia „două zile de concediu special pe lună pe motive medicale, fără perioadă de așteptare și, prin urmare, fără să le fie reținuți bani din salariu”, a precizat consiliul într-un comunicat citat de Le Figaro.

„În lipsa unei măsuri naționale, este responsabilitatea fiecărui angajator să îmbunătățească viața profesională a angajatelor care suferă de endometrioză sau de menstruație dureroasă”, precizează reprezentanții regiunii franceze.

Este una dintre primele inițiative de acest gen din Franța. La sfârșitul lunii martie, orașul Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis) a lansat un experiment similar, iar săptămâna trecută Strasbourg a indicat că dorește să introducă un program similar anul viitor.

Prima țară care a dat concediu menstrual a fost Spania. Legea privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul că femeile au dreptul la concediu în perioada de ciclu menstrual, a intrat în vigoare în vara acestui an.

Mai multe țări experimentează cu săptămâna de lucru de patru zile

Pe de altă parte, Franța experimentează și cu săptămâna de lucru de patru zile. Această măsură se pare că a câștigat tot mai mult teren în ultima vreme. Atât în sectorul privat, cât și în cel public, acest program de lucru vrea să favorizeze angajații care nu pot lucra la distanță și marile companii, în special în sectorul industrial.

Potrivit Ministerului Muncii din Franța, aproape 10.000 de muncitori beneficiază în prezent de acest model de lucru.

De asemenea, Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, le sugera companiilor să implementeze această măsură pentru a deveni mai atractive pe piața muncii. El argumenta că „noile generații au o anumită viziune asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată”.

Belgia a fost prima țară din Europa care a legiferat săptămâna de lucru de patru zile. De asemenea, Portugalia i-a urmat exemplul, precum și alte țări din UE, dar și Regatul Unit.