S-a aflat ce se întâmplă cu tichetele de masă

S-a aflat ce se întâmplă cu tichetele de masă! Ministerul Finanțelor a publicat Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Aici se regăsesc și măsuri cu privire la acordarea tichetelor de masă, dar și a voucherelor de vacanță.

Autoritățile spune că valoarea acestor tichete de masă, cunoscute drept bonuri, nu poate fi mai mare decât contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019. Valoarea se referă la cea anuală.

Tichetele de masă vor fi acordată angajaților din sectorul bugetar care nu au venituri mai mari de 14.000 de lei brut.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în documentul citat.

tichete de masa
SURSA FOTO: Dreamstime

Impozit de 10% pe baza venitului total

În ceea ce privește tichetele de masă, se va calcula un impozit de 10 % pe baza venitului total. Acest impozit se va scădea după contabilizarea contribuției de asigurări sociale datorate și reținute la sursă.

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se precizează în actul normativ.

Vouchere de vacanță de 1.600 de lei

Voucherele de vacanță vor fi acordate exclusiv angajaților din sectorul public care au venituri salariale mai mici de 14.000 de lei brut. Valoarea acestora va fi majorată la 1.600 de lei începând cu anul următor.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se menţionează în Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege.

Marcel Ciolacu a declarat pentru Radio România Actualități că Guvernul intenționează să își asume răspunderea în Parlament pentru pachetul fiscal-bugetar până la sfârșitul lunii septembrie. Premierul a infirmat includerea unor măsuri de austeritate în acest pachet.

Ciolacu subliniază importanța transparenței în această procedură. În ceea ce privește austeritatea, Ciolacu afirmă că salariile vor crește. De altfel, el a precizat că astfel de măsuri nu vor face parte din acest pachet.

Ciolacu a mai spus că „până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament și să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanțe de completare”.