Vouchere de vacanță de 1 600 de lei!

Marcel Ciolacu a declarat pentru Radio România Actualități că Guvernul plănuiește asumarea de răspundere în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Acest lucru se va întâmpla până la finalul lunii septembrie. Premierul a negat că pachetul ar include și măsuri de austeritate.

Ciolacu susține că se dorește transparență în acest demers. După asumarea de răspundere sunt anticipate anumite ordonanțe de completare. În ceea ce privește austeritatea, Ciolacu susține că salariile vor crește, drept urmare nu poate fi vorba de măsuri de acest tip în prezentul pachet.

„Continuăm să (…) actul normativ, pe urmă va fi în transparență, cum este normal. Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament și să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanțe de completare.

Eu am văzut în actul normativ că o să crească salariile și nu e nicio austeritate și explicând de fiecare dată că România a învățat din fosta criză, când s-a făcut o greșeală majoră tăind salariile la români”, a precizat premierul.

În cadrul aceleiași intervenții, premierul a mai menționat și că pragul salarial până la care bugetarii vor primi vouchere de vacanță va fi de 8.000 lei net. Acest prag a fost gândit pentru a se evita oferirea acestui beneficiu persoanelor cu salarii mari. Astfel, măsura este concepută pentru a ajuta în special angajații cu venituri mai modeste să beneficieze de voucherele de vacanță.

Valoarea voucherelor de vacanță va crește la 1.600 de lei

Tot marți, 5 septembrie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a anunțat creșterea valorii voucherelor de vacanță. Ele vor atinge valoarea de 1.600 de lei. Acesta a motivat creșterea prin faptul că vor fi vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului. Astfel, românii vor plăti taxe pentru tichetele de acest tip.

Decizia de creștere a sumei a fost luată pentru ca cei care urmează să primească acest beneficiu „să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a precizat Boloș.

Cu privire la deficitul bugetar, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că la finalul lunii august, deficitul bugetar era de 2,66% din PIB, ceea ce reprezintă aproximativ 43 de miliarde de lei. În septembrie sunt așteptate concluziile discuțiilor cu Comisia Europeană. Acesta și-a manifestat încrederea că cifrele date de Guvern se vor corela cu cerințele Comisiei Europene.

Boloș a menționat și că pentru reducerea deficitului bugetar sunt luate în calcul măsuri precum instituirea unei suprataxe pe profitul excepțional al băncilor și impozitarea mai eficientă a multinaționalelor.