Oana Ţoiu: România oferă cele mai multe servicii consulare, dar nu le poate menține pe toate gratuite

Oana Ţoiu a afirmat că România furnizează cel mai extins portofoliu de servicii consulare la nivel global, ceea ce se datorează în principal dimensiunii și nevoilor diasporei. Ea a explicat că cererea pentru servicii variază de la documente pentru proprietăți, până la accesul la educație sau piața muncii în statele gazdă.

Totuşi, ministrul consideră că România trebuie să abordeze realist această situație, întrucât este imposibil să fie singura țară care oferă un astfel de volum de servicii fără nicio taxă. În opinia sa, această politică pune o presiune imensă pe resursele consulare și pe capacitatea statului de a răspunde rapid și eficient solicitărilor cetățenilor din străinătate.

Ea a subliniat că, în prezent, nu toate serviciile sunt gratuite, însă s-a dezvoltat un fenomen periculos în jurul unor consulate. Companii private au profitat de timpii mari de așteptare și au început să vândă programări contra cost, uneori pentru sume de peste 50 sau 100 de euro, fără ca acești bani să ajungă la statul român.

„Trebuie să ne uităm puţin onest la asta. Nu poţi să fii o ţară care oferă cele mai multe servicii consulare din lume şi în acelaşi timp să fii şi singura ţara care face asta gratuit. Pur şi simplu, asta creează o tensiune foarte mare pe existenţa resurselor, ca să poţi să livrezi aceste servicii la calitate şi să le poţi livra rapid. Sigur, nu toate serviciile sunt gratuite, dar în acest moment s-au dezvoltat în jurul unor consulate, din păcate, şi ecosisteme de extragere de rentă. Sunt ţări – Marea Britanie este un exemplu în acest sens – unde companii au găsit această nişă pe piaţă şi au promovat pe internet posibilitatea de a te programa la consulat, cerând bani pentru asta: 50 de euro, 100 de euro”, a precizat Oana Ţoiu.

Oana Țoiu
SURSA FOTO: Facebook, Oana Țoiu

Guvernul vrea taxare parțială, dar menține gratuitatea pentru actele de identitate

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că actualul Guvern a inclus în programul de guvernare ideea revenirii la un sistem în care cetățenii plătesc pentru anumite servicii, similar cu ceea ce se întâmplă în țară. Astfel, dacă în România un act notarial are un cost, același principiu ar trebui aplicat și în afara granițelor.

„Noi am inclus în programul de guvernare şi avem votul Parlamentului pentru această decizie de a ne întoarce la un sistem în care fiecare plăteşte pentru serviciile de care are parte, aşa cum se întâmplă şi în România. Pentru că în România, dacă te duci să cumperi o casă sau să-ţi vinzi maşina, asta implică un cost”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Cu toate acestea, Oana Ţoiu a declarat că statul își propune să păstreze gratuitatea în cazul documentelor de identitate. Acestea reprezintă, în viziunea ei, fundamentul relației cetățenilor cu statul și este esențial ca accesul la ele să fie garantat fără costuri. Ministrul a menționat că există un acord în acest sens cu premierul, iar Guvernul caută soluții bugetare pentru a susține aceste gratuități.

„Am avut discuţia asta şi cu premierul şi am ajuns împreună la această soluţie, care spune că toate actele de identitate trebuie să rămână gratuite şi încercăm să susţinem din buget asta, pentru că este fundaţia, baza relaţiei cu statul român. Vrem să ne asigurăm că păstrăm gratuitate pentru aceste servicii, iar în perioada asta căutăm soluţiile bugetare să putem face asta”, a explicat ea.

Întârzieri în procesarea solicitărilor la unele consulate

Potrivit ministrului Oana Ţoiu, România are în prezent peste 49 de consulate, iar până la finalul anului numărul acestora ar putea ajunge la 55. Ea a remarcat existența unor angajați extrem de implicați în activitatea consulară, dar a recunoscut și existența unor probleme de sistem.

În anumite locații, precum Bonn, există întârzieri considerabile în procesarea solicitărilor, iar acest lucru este inacceptabil în opinia sa. Ministrul a afirmat că este esențială o mai bună înțelegere a nevoilor comunităților românești din diaspora, motiv pentru care a vizitat mai multe consulate în Germania și Italia. A menționat că, la Roma, activitatea consulară este bine organizată, iar timpii de așteptare sunt reduși, în parte datorită consultării continue cu comunitatea locală.

„Sunt probleme, de exemplu, la Bonn şi nu doar acum, iar parte din vizita noastră în Germania ţine şi de nevoia de a înţelege mai bine care sunt cerinţele, obiectivele şi nevoile comunităţii noastre de acolo. M-am întâlnit deja cu echipa noastră consulară de la Munchen, de exemplu, săptămâna asta. Am vizitat Consulatul de la Roma în zilele acestea şi acolo, de exemplu, lucrurile funcţionează. Sunt timpi de aşteptare puţini. Ei derulează constant chestionare de feedback în rândul comunităţii ca să vadă cum poate să crească satisfacţia faţă de serviciile pe care le oferă”, a completat ea.