Secretarul de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune anunță punerea în circulație a unei noi monede euro. Potrivit acestuia, este vorba despre o nouă monedă de doi euro, care ar urma să fie pusă în circulație începând cu data de 1 ianuarie 2022, cu ocazia preşedinţiei franceze a Uniunii Europene (UE).

Totodată, noua monedă care urmează să fie lansată semnifică și cei 20 de ani de la punerea în circulaţie a monedei unice. În ceea ce privește aspectul acesteia, pe noua monedă de doi euro care va fi lansată de anul vitor sunt gravate un stejar şi un măslin, a anunţat joi secretarul de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, relatează AFP.

”Această monedă de doi euro este importantă mai întâi pentru că este pentru prima oară de la intrarea în funcţiune, în portofelele francezilor şi europenilor a monedelor euro”, la începutul lui 2002, ”când în Franţa schimbăm desenul acestei monede”, a anunţat Beaune la începutul unei conferinţe de presă a lui Emmanuel Macron.

Totodată, oficialul a mai adăugat că lansarea noii monede reprezintă practic aniversarea euro, monedă de care francezii, dar și europenii sunt foarte atașați.

Cum va arăta noua monedă de doi euro

„Moneda constă în marcarea aniversării monedei unice. În 2022 (moneda) euro împlineşte 20 de ani”, iar ”francezii şi europenii sunt foarte ataşaţi de ea, maimult ca niciodată”, a declarat el, prezentând moneda.

În același timp, secretarul de stat a mai precizat că pentru europeni, moneda unică reprezintă un element de stabilitate, care a protejat populația în timpul crizei.

„Europenii susţin moneda unică şi fac din ea un element de stabilitate, protecţie şi atractivitate a economiilor noastre, care ne-a protejat de asemenea în timpul crizei”, a insistat secretarul de stat.

Referitor la simbolurile noii monede de doi euro, simbolul stejarului şi măslinului, care reprezintă ”forţa şi înţelepciunea”, a fost desenat de către gravorul general al Monetăriei Parisului, în ”continuitate cu monedele pe care le avem, dar şi cu o modernizare ecologică”, potrivit lui Beaune.

Trebuie menționat faptul că, potrivit oficialului, preşedinţia franceză a UE urmează să aibă, de asemenea și o emblemă care constă în iniţialele UE în culorile Franţei şi stele europene, cu o ”săgeată care constă în a merge înante împotriva tentaţiilor replierii şi, uneori, a renunţării”, a adăugat acesta.