Aceasta este una dintre concluziile-cheie ale Indexului pentru libertatea economică pentru 2021, un studiu anual anual Heritage Foundation.

2020 a fost un an excepțional, pe mai multe fronturi: de la politica de sănătate publică la securitatea națională și politica economică. În ultimul an, economia globală a fost super testată, mijloacele de trai economice ale unei planete fiind grav afectate de cea mai letală pandemie din ultimul secol.

Revenire la principiile pieței libere

Dar și de răspunsurile guvernelor la această criză, sub formă de blocaje, interdicții și protecționism comercial persistent.

Soluțiile pe termen lung la provocările actuale nu stau în controalele guvernamentale, ci într-o revenire la principiile pieței libere.

Dezvoltarea în timp record a noilor vaccinuri de către sectorul privat din ce în ce mai inovator promite să pună capăt crizei COVID-19.

Companiile americane și britanice au fost în fruntea dezvoltării vaccinurilor, iar munca lor salvează literalmente lumea liberă.

Economia Regatului Unit a intrat în 2020 cu numeroase provocări, dar și cu o competitivitate economică puternică. Principalele obstacole au inclus negocierea cu UE a unui acord comercial istoric post-Brexit, o creștere a productivității mai slabă decât se aștepta și disparități de dezvoltare economică regională.

Deși pandemia a afectat semnificativ și economia Regatului Unit, impactul general a fost atenuat de un răspuns politic proactiv și agresiv. Blocajele și restricțiile de călătorie au lovit puternic activitatea economică a Marii Britanii, provocând o scădere accentuată a PIB-ului.

Dar o strategie fiscală, monetară robustă a lui Boris Johnson, oferită de fundamentele puternice ale economiei britanice înrădăcinate în pilonii pieței libere, a contribuit la înăbușirea șomajului și a insolvențelor.

Încă o dată, predicțiile Apocalipsei economiei britanice după votul Brexit din 2016 nu s-au concretizat. Economia britanică a revenit cu 1% în ultimul trimestru al lui 2020, conform Oficiului pentru Statistică Națională, în timp ce Germania a crescut cu doar 0,1%, iar economia franceză s-a contractat cu 1,3% în aceeași perioadă.

Potrivit indicelui 2021, Marea Britanie rămâne „în cea mai mare parte liberă”, fiind a șaptea cea mai liberă economie din lume.

Economia britanică ar putea înregistra îmbunătățiri substanțiale

Economia britanică a pierdut puțin teren în acest an, dar și-a păstrat poziția pe un loc mai ridicat decât celelalte economii occidentale G-7, inclusiv SUA, Canada, Franța și Germania.

Iar în economia britanică post-Brexit vor exista noi oportunități pentru o mai mare libertate economică. Descătușată de stricturile birocrației UE, economia britanică ar putea înregistra îmbunătățiri substanțiale în domenii politice-cheie precum libertatea afacerilor și libertatea comercială.

Dintr-o perspectivă mai largă a politicii externe, trebuie amintit că parteneriatul SUA-Regatul Unit este inima lumii libere. Washingtonul și Londra trebuie să colaboreze pentru a consolida și mai mult relația specială dintre două cele mai mari și mai libere economii din lume.

Este vorba avansarea unui acord comercial bilateral istoric, care nu numai că va facilita redresarea economică după pandemie, ci va spori și mai mult investițiile și crearea de locuri de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului.