Exploatarea expertizei tancurilor britanice pentru includerea în proiectul Eurotank ar putea fi un avantaj financiar pentru Londra, arată publicația NationalInterest.

Și ar putea îmbunătăți conceptul franco-german. Eurotank ar urma să înlocuiască tancul german Leopard 2 și pe cel francez, Leclerc. Principalele companii care participă la program sunt Krauss-Maffei Wegmann, Nexter și Rheinmetall.

Conform unor informații recente, Regatul Unit ar putea fi interesat de proiectul de generație mai nouă, Eurotank, franco-german dezvoltat pentru înlocuirea tancului principal de luptă Challenger 2. Care, deși nu este un tanc depășit, va trebui înlocuit în cele din urmă.

Challenger 2 este tancul principal de luptă de generația a treia și succesorul lui Challenger 1. Deși Challenger 2 a intrat în funcțiune în 1998, tancurile britanice ar trebui înlocuite prin anii 2035-2040, necesitând pînă atunci și ceva ajustări.

Anul trecut, au apărut zvonuri conform cărora Challenger 2 va fi retras fără a avea un înlocuitor. Și pentru ca Ministerul Apărării din Marea Britanie să aibă bani mai mulți pentru securitatea cibernetică și proiectele de vehicule fără pilot.

Implicarea britanicilor în proiectul Eurotank i-ar putea face să scoată mai puțini bani din buzunare, decât dacă ar crea un design de la zero.

Eurotank, sau European Main Battle Tank, a fost anunțat în 2018 la târgul militar Eurosatory, fiind o întreprindere comună între industria de apărare franceză și germană, reprezentată de Nexter și respectiv KNDS.

În esență, Eurotank combină șasiul german Leopard 2A7 cu turela franceză Leclerc. De asemenea, combină arma secundară și buna protecție a blindajului Leopard cu turela mai ușoară, cu încărcare automată a francezului Leclerc.

Nu în ultimul rând, Eurotank va avea o serie de îmbunătățiri față de Leopard-Leclerc, una dintre cele mai notabile fiind o armă principală modernizată.