‘AOAR consideră firească respectarea normelor şi regulamentelor Comisiei Europene, dar nu poate trece cu vederea consecinţele economice majore pe care le suportă mediul de afaceri românesc şi, pe cale de consecinţă, întreaga economie, cu afectarea gravă a bugetului de stat (impozite şi taxe pe salarii, TVA), ca urmare a opririi intempestive a derulării tuturor proiectelor aflate în execuţie’, se arată într-un comunicat al AOAR..
De asemenea, oamenii de afaceri cer ca în funcţie de deficienţele identificate şi de negocierea unor corecţii financiare legal prevăzute în regulamentele Comisiei Europene să fie puse urgent în practică măsuri ce vor permite continuarea lucrărilor începute în cadrul POS Infrastructură, POS Mediu şi POS Competitivitate, întrucât sistarea lucrărilor, retragerea utilajelor şi a forţei de muncă vor avea consecinţe economice ce ar trebui să fie luate în considerare de oficialii Comisiei Europene.
Potrivit comunicatului AOAR, sancţionarea incorectă a unor ONG-uri care s-au implicat cu profesionalism în derularea unor proiecte finanţate din POSDRU ar putea consecinţe extrem de grave.
‘Sancţionarea incorectă a acestor organizaţii şi chiar blocarea completă a rambursărilor, urmare a neclarificării de către autorităţile competente a unor aspecte legale, cum ar fi cele referitoare la achiziţiile publice, vor avea consecinţe extrem de grave, procese şi pierderea definitivă a fondurilor blocate în proiecte, întrerupte ca urmare a lipsei de finanţare. ONG-urile, patronatele şi sindicatele nu pot asigura finanţarea activităţilor pe durate de peste un an, în aşteptarea iluzorie a deblocării rambursărilor. De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene trebuie să decidă, alături de Guvern, care sunt proiectele ce trebuie definitiv suspendate asigurând însă deblocarea celorlalte’, se mai arată în documentul AOAR.
Oamenii de afaceri consideră că există soluţii comerciale şi legale de adoptarea unor măsuri corective legale, dar care necesita timp şi clarificări, însă acestea trebuie făcute în paralel cu continuarea lucrărilor începute.
‘AOAR cere Guvernului, Ministerului Afacerilor Europene să acţioneze cu fermitate pentru punerea în practică a corecţiilor necesare, dar să promoveze şi o poziţie mai profesionistă şi mai fermă în negocierile cu funcţionarii CE. Miza economică a deblocării derulării proiectelor cu cofinanţare europeană este vitală pentru economia României în anii 2012 şi 2013’, apreciază reprezentanţii asociaţiei.
Nu în ultimul rând, AOAR atrage atenţia că falimentele ce se vor înregistra la agenţii economici implicaţi în proiectele cofinanţate din fonduri europene vor avea ca efect lipsa de interes pe viitor faţă de acest tip de lucrări.
‘AOAR atrage atenţia autorităţilor române, dar şi celor europene asupra euroscepticismului în creştere generat de modul superbirocratic, în unele cazuri contradictoriu în care este tratat mediul de afaceri în legătură cu posibilele deficiente operaţionale inerente în desfăşurarea unor proiecte de anvergură’, se mai menţionează în comunicatul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Sursa: Agerpres