Marţi, 21 iulie, premierul Ludovic Orban a avut o videoconferinţă cu prefecţii din ţară la sediul Ministerului Interne, subiectul fiind gestionarea crizei sanitare din România.

În urma acestei videoconferinţe, prim-ministrul a susţinut o conferinţă de presă în faţa sediului MAI, pe care o puteţi viziona integral la finalul acestui articol. El a vorbit şi despre posibilitatea de a băga în carantină o localitate sau un judeţ întreg: în ciuda faptului că sunt sub supraveghere trei localităţi unde se înregistrează un număr ridicat de cazuri în acest moment, autorităţile nu au luat nicio decizie legată de carantinarea vreunei localităţi sau a unui judeţ. Totuşi, “dacă vor fi multe cazuri nu vom ezita să luăm astfel de decizii”, a subliniat Orban.

“Cu siguranţă, odată cu intrarea in vigoare a legii, există această posibilitate de a dispune carantina zonală, în cazul în care e o răspândire a virusului semnificativă, care nu este focar. Dacă într-o localitate, de exemplu un sat sau un cartier sau o comună sau un oraş există un număr de cazuri care depăşeşte numărul de minim 3 cazuri la mia de locuitori se poate dispune carantinarea zonală.

Nu suntem în situaţia de a carantina niciun judeţ. La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sunt supraveghere. Încă nu e demarată procedura pentru carantinarea niciunei localităţi, dar sunt trei localităţi care sunt sub evaluare. S-a făcut o evaluare de localităţi. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă vor fi multe cazuri nu vom ezita să luăm astfel de decizii”, a declarat Ludovic Orban.

Ce a cerut Ludovic Orban de la Poliţia Română?

Şeful Guvernului a cerut o atitudine mult mai hotărâtă din partea autorităţilor, având în vedere creşterea semnificativă a transmiterii virusului în comunităţi, dar a solicitat şi Poliţiei să ajute la identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu cei infectaţi şi să reia controalele pentru asigurarea respectării măsurilor de carantinare şi izolare.

“Ne confruntăm cu o creştere semnificativă nu numai a numărului de cazuri şi o creştere semnificativă a transmiterii virusului în comunităţi. Dacă la data de 1 iunie aveam cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 350 de localităţi, astăzi există cel puţin un caz în ultimele 14 zile în 954 de localităţi. Asta înseamnă că există riscul de transmitere în perste 950 de localităţi. Asta înseamnă o creştere semnificativă a riscului de transmitere şi înseamnă o atitudine mult mai hotărâtă din partea autorităţilor în impunerea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului.

Am solicitat Poliţiei să susţină Direcţiile de Sănătate Publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât să se dispună cât mai repede măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu. Am solicitat Poliţiei să reia controalele ca să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus carantinarea sau izolarea respectă măsurile”, a mai declarat, marţi, premierul Orban.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea