Luni, 27 decembrie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a informat că România va primi o finanțare suplimentară de peste 1,8 miliarde de lei pentru proiectele locale.

„Peste 1,8 miliarde de lei au fost alocate suplimentar pentru 986 UAT-uri din toate judeţele ţării şi sectoarele Capitalei, care derulează proiecte finanţate prin PNDL 2. Totodată, pentru proiectele aflate în derulare, finanţate prin PNDL 1, 115 UAT-uri primesc o finanţare suplimentară în valoare totală de peste 47 milioane de lei”, conform unui comunicat de presă transmis de MDLPA.

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării susţine investiţiile comunităţilor locale

Proiectele comunităţilor locale, finanţate prin PNDL 1 şi 2, vor beneficia de finanţare suplimentară pentru acoperirea costurilor materialelor de construcţii şi salariilor angajațiilor din sectorul construcţiilor, conform unor ordonanţe adoptate de Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltării.

„Ministerul Dezvoltării susţine investiţiile comunităţilor locale şi, prin această măsură, sprijinim dezvoltarea localităţilor. A fost nevoie de aceste fonduri suplimentare întrucât unele investiţii deja demarate puteau fi blocate, iar autorităţile locale, fără această finanţare suplimentară, erau nevoite să returneze fondurile deja cheltuite pentru construcţii. Pentru unele comune, cu buget modest, ar fi fost o povară semnificativă”, a spus Cseke Attila.

De asemenea, pe 10 decembrie, Guvernul a aprobat un act normativ prin care suma de 476,5 milioane de lei a fost alocată mai multor unități administrativ-teritoriale.

Conform actului normativ, un număr de 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele vor beneficia de finanțare. Aceste fonduri sunt alocate pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și protecția copiilor, cât și pentru plata datoriilor legate de serviciile de termoficare și a unor cheltuieli ale proiectelor comunităților locale.

Câți bani se vor acorda

Cseke Attila a declarat că fiecare Consiliu Județean va primi suma de 6,5 milioane de lei, în timp ce fiecare reședință de județ va primi suma de 5 milioane de lei.

Așadar, Consiliul Județean Ilfov a primit suma de 11,5 milioane de lei, în timp ce municipiul Deva și Hunedoara au primit suma de 5 milioane de lei. Reşedinţa de judeţ din Harghita a primit sprijin financiar la o alocare precedenţă, astfel că suma de 5 milioane de lei a fost distribuită între celelalte localităţi din judeţ.

De asemenea, actul normativ spune că fondurile alocate sunt necesare pentru finalizarea investiţiilor publice finanţate de stat sau din fonduri UE, precum şi pentru cheltuieli urgente ale autorităţilor publice locale.