Milioane de elevi au parte de vești importante. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a deschis subiectul măștilor de protecție. Este vorba de purtarea acestora la orele de sport. Cîmpeanu solicită Ministerului Sănătății să reanalizeze obligativitatea purtării măștilor de protecție la orele de sport. El a explicat a transmis în acest sens o analiză primită de la Comisia Europeană.

În acest moment, copiii sunt obligați ca la orele de sport să poarte obligatoriu masca de protecție. Acest lucru se întâmplă indiferent de condiții. Ministrul educației cere de ceva vreme să se renunțe la masca de protecție la orele de sport.

„Am transmis Ministerului Sănătății o analiză pe care am primit-o de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, o analiză din care reiese procedura fiecăruia dintre statele membre cu privire la modul de derulare a orelor de sport. Cu acest nou argument, am adresat rugămintea de a reanaliza situația, din această perspectivă, și sunt încrezător că se va ajunge la un numitor comun în curând”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Ce fac alte state când vine vorba de măștile de protecție la orele de sport

Conform analizei de la Bruxelles, nu ar exista state în care elevii să fie obligați să poarte masca la orele de sport.

„Există multiple recomandări, diferă de la stat la stat, precum obligativitatea purtării măștii de la vestiar către locul unde se desfășoară ora de sport și înapoi și există recomandări pentru a se evita jocurile de echipă care presupun interacțiuni, există recomandări care spun că atunci când este posibil, orele de educație fizică să se deruleze în exterior. Avem de gând să preluăm toate aceste recomandări, spre exemplu, atunci când este posibil – sigur, acum nu este, din cauza condițiilor climatice -, să derulăm toate orele de educație fizică în exteriorul clădirilor, dar per total, practic, nu există state europene care să oblige la purtarea măștii pe parcursul orelor de sport”, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, specialiștii vin cu altă părere. Medicul pediatru Mihai Craiu susține însă că nu se pot face ore de sport în interior fără mască de protecție. Măștile nu cresc efortul respirator în mod semnificativ. Absența lor, însă, duce la o creștere periculoasă a riscului de infectare. De aceea, el recomandă ca mască să fie scoasă doar la orele de sport organizate în aer liber.