A început vaccinarea cu a treia doză și în România! Unde se pot prezenta oamenii pentru imunizare?

„Persoanele vaccinate care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID se pot imuniza cu cea de-a treia doză începând de marţi (…) la centrele de la Romexpo.

Sunt aşteptate pentru vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice indiferent de vârstă, personalul medical, personalul din asistenţă socială şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare. Cea de-a treia doză de vaccin poate fi administrată la liber, fără o programare prealabilă”, a informat Primăria Sectorului 1 într-un comunicat.

Vaccinarea cu cea de-a treia doză se va efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager

Trebuie menționat că vaccinarea cu cea de-a treia doză se va efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Așadar, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Având în vedere faptul că, în România, vaccinarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea dozei de rapel.

În paralel cu administrarea celei de-a treia doze continuă şi imunizarea persoanelor care doresc să-şi facă pentru prima dată vaccinul anti-COVID. Centrele de vaccinare de la Romexpo sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 8:00 şi 20:00.

S-a descoperit un nou efect al vaccinului

Protecția împotriva severității bolii și a decesului este obiectivul principal al vaccinurilor anti-COVID. Dar cercetătorii susțin că au descoperit că persoanele care se vaccinează au și altceva de câștigat, potrivit Jerusalem Post.

Recent, au apărut studii care indică mai multe beneficii ale acestui vaccin, iar unul este surprinzător. Persoanele vaccinate pot simți o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale, potrivit unui nou studiu publicat în revista PLOS One.

Cercetătorii au monitorizat și urmărit participanții care au primit prima doză din oricare dintre cele trei vaccinuri (Johnson & Johnson, Moderna sau Pfizer) în perioada decembrie 2020 – martie 2021.

Au descoperit că cei care au fost vaccinați au mai puține șanse de avea simptome ușoare până la moderate ale depresiei, comparativ cu cei nevaccinați.

Sursa foto: Dreamstime