Protecția împotriva severității bolii și a decesului este obiectivul principal al vaccinurilor anti-COVID. Dar cercetătorii susțin că au descoperit că persoanele care se vaccinează au și altceva de câștigat, potrivit Jerusalem Post.

Recent, au apărut studii care indică mai multe beneficii ale acestui vaccin, iar unul este surprinzător.

Persoanele vaccinate pot simți o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale, potrivit unui nou studiu publicat în revista PLOS One.

Cercetătorii au monitorizat și urmărit participanții care au primit prima doză din oricare dintre cele trei vaccinuri (Johnson & Johnson, Moderna sau Pfizer) în perioada decembrie 2020 – martie 2021.

Au descoperit că cei care au fost vaccinați au mai puține șanse de avea simptome ușoare până la moderate ale depresiei, comparativ cu cei nevaccinați.

Epidemia și sănătatea mintală

Studiile efectuate în întreaga lume de la începutul pandemiei indică o creștere clară și bruscă a problemelor de sănătate mintală. Răspândirea pandemiei la nivel mondial a făcut ca și oamenii în general sănătoși să înceapă să simtă anxietate și să se fie tot mai preocupați de sănătatea lor, ceea ce a crescut semnificativ cazurile de stres, depresie și anxietate.

Cercetătorii care au realizat acest studiu nu pot identifica de ce vaccinarea îi face pe oameni să se simtă brusc mai bine după ce s-au confruntat cu anxietatea și stresul. Probabil, spun ei, este o combinație a mai multor factori.

În primul rând, persoanele vaccinate se pot teme mai puțin că se vor infecta. Devin mai active social și pot lucra la locuri de muncă la care cei nevaccinați nu au acces.

Cu toate acestea, cercetătorii nu susțin că vaccinul ar putea fi o soluție la diferite probleme de sănătate mintală cauzate de COVID-19. Dar constatările lor ar trebui tratate ca un alt rezultat secundar al administrării vaccinului.

Sursă foto: Dreamstime