Marți, 18 ianuarie, Virgil Popescu a vorbit public despre situația actuală a crizei energetice. Acesta a explicat că noile măsuri pentru ieftinirea prețurilor facturilor de la curent electric urmează să intre în vigoare pe 1 februarie. De asemenea, acesta a adăugat că recalcularea se va aplica pentru toate facturile greșite.

„În mod normal, când se ștornează facturile e clar că s-a luat o sumă în avans și ar trebui să primească banii înapoi, dar dacă sunt aproximative sumele se scad în următoarea factură. Niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani /kw. Va fi o reducere foarte mare. La gaze vorbim de 31 de bani. Prețul gazului va fi 125 bani mw. Depinde fiecare cât consumă.

Eu am plătit, în urmă cu două săptămâni, 340 la gaze și la energie în jur de 100 și ceva de lei. Nu mi s-a părut că a fost o creștere. Măsurile intră în vigoare începând cu 1 februarie”, a explicat acesta.

Virgil Popescu, despre legea adoptată în toamnă

Ministrul Energiei a fost întrebat de jurnaliști dacă consideră că legea adoptată în toamnă în Parlament a fost greșită. La această întrebare, Virgil Popescu a răspuns negativ și a argumentat.

„Nu, în toamnă în Parlament s-a votat și s-a modificat ordonanța de urgență care nu prevedea nici plafoane, nu prevedea nici multe plaje de consum, nu prevedea nici instituții, deci practic a fost modificată complet, 100%, în Parlament. (…)

Legea s-a aplicat, problema pe care am avut-o este că furnizorii nu au aplicat legea”, a declarat acesta.

De asemenea, ministrul a adăugat că măsura plafonării a fost benefică pentru oameni și că vor avea loc schimbări dacă va fi nevoie.

„Mă aștept ca prețul gazului să scadă în aprilie”

Tot marți, Virgil Popescu a spus că anticipează o scădere a prețului la gaze naturale în primăvară.

„Măsura plafonării este benefică pentru români și dacă considerăm că trebuie modificat ca să fie și mai bine pentru români o vom face.

Vom merge mai departe și vom face o evaluare, haideți să vedem cum evoluează piața. Mă aștept ca prețul gazului să nu mai fie așa mare (din aprilie, n.red.)”, a declarat acesta.