Podcastul EVZ Play l-a avut ca invitat pe deputatul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii prețurilor gazelor naturale și energiei electrice.

Chestionat de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea cum se explică atitudinea evazivă a ministrului Energiei, Virgil Popescu, care nu a uzat de pârghiile pe care le are ca să pună la respect furnizorii de energie și nici nu a pus la treabă autoritățile în domeniu gen ANRE sau Consiliul Concurenței. Însă în egală măsură în relația cu UE a avut un comportament care pune pe gânduri, mai ales prin închiderea centralei de la Mintia, un adevărat simbol al industriei.

Zamfir: A luat niște decizii de neînțeles

„A comis-o (n.r. – îndemnând populația să nu-și mai plătească facturile umflate). N-am înțeles de la domnul Popescu: i-am chemat pe furnizori, am discutat cu ei. Dar să nu dea doi bani pe tine, am o problemă. Ești autoritate în țara asta. Poate să fie omul depășit (n.r. – ministrul Popescu).

I-am spus-o și când am făcut programul de guvernare. Măi Virgil, de ce ai închis Mintia și nu ai pus nimic în loc? A luat niște decizii de neînțeles. Acum s-a spart buba”, a comentat invitatul.

Popescu este Voiculescu 2?

Moderatoruul Mirel Curea a observat că acest scandal aduce aminte de cel al controversatului Vlad Voiculescu. În primăvară demiterea ministrului Sănătății de către premierul la acea vreme Florin Cîțu a fost preambulul ruperii coaliției din toamnă, când USR a ieșit de la guvernare.

E sigur pe el, e ca Voiculescu ținut de mafia pharma. Liberalii, care au găsit soluția la o altă catastrofă de talia lui Virgil Popescu, aceea care s-a aflat în fotoliul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe care cu riscul ruperii coaliției l-au trimis la plimbare, a remarcat jurnalistul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Pe de altă parte, Daniel Zamfir a recomandat populației să nu asculte sfatul lui Popescu ca românii cu facturi uriașe să nu le mai plătească, fiindcă riscă să își piardă casele și să fie debranșați.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: