Anunțul momentului pentru cei care s-au vaccinat cu două doze! Este mai eficient decât imunitatea naturală. Tocmai acum s-a aflat

Un nou studiu american arată că protecția oferită de doza a treia a vaccinului anti-COVID oferă o imunitate mai mare decât cea dovedită în mod natural după infectare.

Cercetarea arată că persoanele vaccinate cu primele două doze ale vaccinului care au primit și doza booster opt luni mai târziu, au o imunitate mult mai mare, scrie latimes.com.

De asemenea, presa de peste ocean mai scrie, citând noul studiu, că nivelul de anticorpi este de 23 de ori mai mare la doar o săptămână după efectuarea boosterului, față de cei care s-au vaccinat cu doar două doze.

Studiul scoate în evidență că persoanele vaccinate cu schema completă, care au primit și doza booster, au un nivel de anticorpi de 53 de ori mai mare decât în cazul celor nevaccinați sau celor care au trecut prin boală.

Pe fondul acestei noi descoperiri, Alexis Demonbreun, specialist în biologia celulară și autorul studiului, spune că doza booster este recomandată pentru creșterea imunității împotriva coronavirusului.

Este considerat că protecția oferită de doza booster ar dura și mai mult decât cea oferită de primele două doze.

Cei vaccinați doar cu primele două doze ar putea fi considerați nevaccinați în România

Cei care nu au făcut și cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID pot fi considerate nevaccinate, spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva din Iaşi”. Potrivit acestuia, numărul anticorpilor scade dacă nu este realizată și doza booster.

Potrivit celor spuse de dr. Florin Roşu, persoanele care refuză să îşi facă cea de-a treia doză de vaccin pot fi considerate nevaccinate, deoarece titrul anticorpilor a scăzut după jumătate de an. Avertismentul acestuia a fost lansat în contextul în care tot mai puţini români se vaccinează cu doza trei anti-COVID.

„Din fericire, în momentul de faţă se observă o scădere a numărului de cazuri. Sfatul meu însă este de a fi vigilenţi în continuare, de a respecta măsurile de prevenţie şi în primul rând de a continua vaccinarea. Este foarte important să executăm şi cea de-a treia doză. Faptul că persoanele vaccinate nu au optat pentru realizarea celei de-a treia doze ne-a dus în situaţia care este acum în ţările din vestul Europei, unde incidenţa a început să crească.

Este verificat din punct de vedere ştiinţific că titrul de anticorpi este menţinut în organism până la un interval de 6-7 luni. De aceea este foarte importantă doza booster. Atâta timp cât rata de vaccinare se menţine la un nivel atât de scăzut, inclusiv la persoanele care au deja două doze, nu vom putea evita valul 5. Chiar dacă discutăm de o rată de vaccinare de 40%, trebuie să luăm în calcul ceea ce spuneam şi anume că persoanele care nu au efectuat cea de-a treia doză, deşi au făcut primele două doze, pot fi considerate ca persoane nevaccinate”, a transmis dr. Florin Roşu, conform ziaruldeiasi.ro