Deocamdată, se spune că, probabil, primul vaccin nou cu ARNm care va ajunge pe rafturile farmaciilor va fi împotriva unui inamic mai familiar: gripa. Ar putea un viitor vaccin pe bază de ARNmesager să ofere o imunitate supraomenească?

Din cauza pandemiei de Covid-19, lumea a început să se familiarizeze cu termenul de ARNm. O mare parte dintre noi au primit un vaccin pe bază de ARNmesager, fie de la Pfizer-BioNTech, fie de la Moderna, scrie BBC. 

Dar chiar și atunci când Anna Blakney, care lucra într-un domeniu de știință relativ discret, de nișă, într-un laborator din Londra și și-a doctoratul la Imperial College din Londra pe acest subiect, „mulți oameni erau sceptici că ar putea funcționa vreodată”. Acum, „întregul domeniu al ARNm explodează. Este o schimbare uriașă în domeniul medicinei”, spune ea.

Este o schimbare atât de importantă, încât ridică întrebări mari și dezbateri aprinse: ar putea vaccinurile pe bază de ARNm să ofere un leac pentru cancer, HIV, boli tropicale și chiar să ne ofere o imunitate supraomenească?

Dacă ADN-ul este cardul bancar, atunci ARNm este cititorul de carduri

Acidul Ribonucleic Mesager, sau ARNm pe scurt, este o moleculă monocatenară care transportă codul genetic de la ADN la mașina de producere a proteinelor unei celule. Fără ARNm, codul nostru genetic nu ar fi folosit, proteinele nu s-ar produce și corpul nostru nu ar funcționa. Dacă ADN-ul este cardul bancar, atunci ARNm este cititorul de carduri.

Teoria din spatele vaccinului ARNm a fost lansată de oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania, Katalin Karikó și Drew Weissman, care au primit recent premiul Lasker 2021. Chiar și în 2019, se credea că vaccinurile ARNm sunt la cel puțin cinci ani distanță. Pandemia a accelerat acest domeniu al medicinei cu o jumătate de deceniu.

Un domeniu de mare îngrijorare pentru medicina modernă este rezistența la antibiotice

Dacă tratamentele pentru cancer, HIV și boli tropicale ar putea fi tratate cu vaccinuri pe bază ARNm, ne putem gândi și mai departe? Un domeniu de mare îngrijorare pentru medicina modernă este rezistența la antibiotice.

„Ne putem imagina realizarea unui vaccin împotriva unui antigen bacterian, cum ar fi C, sau pentru a trata bacterii care nu pot fi eradicate”, spune Blakney. Nu există încă studii, dar reviste științifice au explorat această idee.

Toate aceste informații conduc apoi la o altă întrebare. Terapia ARNm ar putea să ne ofere o imunitate aproape supraomenească?

”Un cocktail” de ARNm care să facă diferite proteine ​​selective

După cum se știe deja, vaccinurile pe bază ARNm de la Pfizer și Moderna reușesc să genereze în unele persoane vaccinate niveluri foarte ridicate de anticorpi, capabili să neutralizeze mai multe variante de Covid-19 simultan.

Există, de asemenea, posibilitatea de a amesteca diferite vaccinuri pe bază ARNm într-unul singur, de stimulare a sănătății, care ar putea ține departe maladii precum cancerul și virușii în același timp.

Deși în prezent sunt doar speculații, Dragony Fu, profesor asociat la Universitatea din Rochester, susține că, „am putea lua ”un cocktail” de ARNm care să facă diferite proteine ​​selective pentru nevoile specifice ale unei persoane”. Atât Moderna, cât și Novavax au deja în dezvoltare vaccinuri combinate împotriva Covid-19 și a gripei.