Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget. Acest punct de vedere a fost exprimat de preşedintele PNL, Florin Cîţu. El a susținut că nu este de acord cu propunerea privind testarea gratuită a celor care nu se vaccinează împotriva COVID-19.

„Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. PNL nu este de acord, ca principiu, pentru cei care nu se vaccinează să fie testaţi pe costurile celorlalţi cetăţeni din România care sunt vaccinaţi, iar vaccinul este gratuit în România astăzi. Deci, ca principiu vorbim. Haideţi să găsim o altă formulă. (…) Repet, cei care s-au vaccinat astăzi nu este normal să plătească pentru cei care nu se vaccinează. Asta mi se pare inadmisibil”, a spus Cîţu la sediul PNL.

Anunțul momentului despre testarea COVID. Florin Cîțu a reacționat

Poziția exprimată de Florin Cîțu intră în totală contradicţie cu înţelegerea anunţată de Nelu Tătaru şi Alexandru Rafila, joi, după negocierile pe domeniul sănătate. Rafila a spus că este posibil ca angajaţii de la stat să se testeze gratuit, timp de 60 de zile, după introducerea obligativităţii certificatului verde.

Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19. Totuși, Alexandru Rafila a explicat că testarea se întâmplă în multe ţări din Europa.

„Noi ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiune mare pe populaţie şi o ameninţare de luare a unor măsuri intempestive, inclusiv la adresa personalului medical, de care este nevoie în asigurarea asistenţei medicale. Lucrul ăsta trebuie să înceteze şi de asemenea trebuie să înceteze discriminarea. Vaccinarea este singura soluţie pentru că noi vrem să evităm valul cinci şi evitarea acestui val, va exista dacă populaţia acestei ţări va decide să se vaccineze”, a spus deputatul PSD.

PNL nu este de acord ca principiu

Întrebat ce mandat a avut Nelu Tătaru, în negocierile de joi cu PSD-ul, Florin Cîţu a spus că nu ştie ce mandat a avut acesta însă PNL nu este de acord cu acest principiu.

”Nu ştiu ce mandat a avut, eu vă spun că eu nu sunt de acord cu aşa ceva, PNL nu este de acord, ca principiu, pentru cei care nu se vaccinează, să fie testaţi pe costurile celorlalţi cetăţeni din România care sunt vaccinaţi. Vaccinul este gratuit în România, deci ca principiu, vorbim, haideţi să găsim altă formulă”, a spus el, precizând că nu este normal să îi punem pe cei vaccinaţi să plătească pentru cei care nu s-au vaccinat, ca să se testeze, acest lucru fiind, în opinia sa, ”inadmisibil”.