Germania va reintroduce testarea COVID-19 gratuită. Măsura se va lua începând de sâmbătă. Anunțul a fost făcut, vineri, de ministrul sănătăţii, Jens Spahn. Această acțiune este parte a noilor măsuri menite să reducă valului epidemic în creştere pe teritoriul ţării, transmite Reuters.

Testele gratuite, care au fost oferite iniţial din martie ca modalitate de a compensa o campanie lentă de vaccinare anti-COVID la acel moment, vor fi reintroduse la o lună de când se renunţase la ele. Decizia anunţată de Spahn vine în contextul în care epidemia înregistrează noi recorduri în Germania, vineri reputatul Institut Robert Koch (RKI) anunţând un nou record de 263,7 cazuri confirmate de contaminare la 100.000 de locuitori, în a cincea zi consecutivă de creştere a incidenţei pe şapte zile.

Se doresc măsuri mai stricte și pentru cei vaccinați

Ministrul sănătăţii a mai spus că susţine o măsură mai strictă decât. cea privind testele COVID, care ar impune ca şi persoanele vaccinate sau vindecate să aibă acces doar cu test negativ la evenimente publice.

‘Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a întrerupe această creştere’, a declarat Spahn.

Pe de alta parte, preşedintele RKI, Lothar Wieler, a explicat că nu este de acord cu evenimentele cu număr mare de participanţi, în general. El a făcut acest comentariu mai ales din perspectiva sărbătorilor care se aporpie. Acesta a atras atenția că situaţia este serioasă.

‘Cel puţin 90% dintre locuitorii Germaniei trebuie să aibă imunitate împotriva coronavirusului. Altfel nu putem controla virusul’, a explicat Wieler într-o conferinţă de presă la Berlin.

Cifrele care schimbă totul în Germania

Cele mai recente cifre ale Ministerului Sănătăţii indică că puţin peste 67% dintre locuitori sunt vaccinaţi cu schema completă. Jumătate dintre germani sprijină introducerea de măsuri mai stricte pentru combatarea valului epidemic în creştere, de peste două ori mai mulţi decât în urmă cu două săptămâni, arată un sondaj publicat vineri. Doar 32% dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de regulile actuale, în timp ce 49% le vor înăsprite, faţă de 20% la măsurarea precedentă.

Sondajul a fost realizat de institutul Forschungsgruppe Wahlen, pe un eşantion de 1.257 de persoane în intervalul 9-11 noiembrie, la comanda ZDF.