Vaccinarea obligatorie, contestată de premierul celui mai populat land din Germania

Declarația acestuia a fost făcută în contextul în care Germania se confruntă cu o creştere a numărului de infecţii cu COVID-19, conform informațiilor transmise de dpa-international.com. Astfel, Hendrik Wuest a declarat joi la postul de radio WDR5 că, în fiecare zi, câteva mii de persoane se vaccinează pentru prima dată, lucru care arată că argumentele în favoarea vaccinării încă funcţionează.

Oficialul a precizat că nu crede că fiecare persoană care nu a fost încă vaccinată este un opozant fervent al vaccinării şi că nu vrea să sperie acest grup „trântindu-i în faţă o obligaţie de vaccinare”.

„Ar trebui să folosim poliţia pentru a forţa oamenii să se vaccineze?”, spune premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Hendrik Wuest.

Wuest este la rândul lui sceptic în ceea ce priveşte vaccinarea obligatorie pentru anumite grupuri profesionale

De asemenea, Wuest, care face parte din Uniunea Creştin-Democrată, este la rândul lui sceptic în ceea ce priveşte vaccinarea obligatorie pentru anumite grupuri profesionale, cum ar fi asistentele medicale.

Asistentele medicale „valorează cât greutatea lor în aur”, a spus el, referindu-se la deficitul naţional de lucrători calificaţi din acest sector.

Premierul a sugerat că profesioniştii din domeniul sănătăţii care nu doresc să fie vaccinaţi ar putea fi angajaţi în altă parte. „Dacă îi speriem pe oameni cu obligativitatea vaccinării, nu ştiu dacă servim cu adevărat cauza”, a declarat politicianul.

Totuși, premierul landului Bavaria, Markus Soeder, a dat vina pe ratele scăzute de vaccinare din sudul Germaniei pentru creşterea rapidă a infecţiilor cu coronavirus.

Într-o intervenţie joi la postul german de televiziune ARD, Soeder a respins acuzaţiile potrivit cărora politicienii ar fi reacţionat prea târziu. „Nu este vina landurilor”, a spus el, „unii oameni se comportă în continuare în mod iraţional”. Politicianul din Uniunea Creştin-Socială, ramura bavareză a CDU, a făcut apel la o campanie naţională împotriva cardurilor de vaccinare falsificate.

În Bavaria, atât rata de infectare, cât şi cea a mortalităţii sunt cu mult peste media naţională. Guvernul statului a declarat o nouă stare de urgenţă începând de joi. Printre altele, aceasta va permite ministerului de interne local să coordoneze activitatea autorităţilor în domeniul asistenţei medicale pe întreg teritoriul landului. Amintim că Germania a înregistrat joi peste 50.000 de noi infecţii cu coronavirus în ultimele 24 de ore, această cifră fiind cu peste 10.000 mai multe decât în ziua precedentă.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), districtul bavarez Rottal-Inn a continuat să aibă cea mai mare rată de infectare din Germania, cu o incidenţă de 1.140,4 noi infecţii la 100.000 de locuitori în şapte zile. Alte patru municipalităţi bavareze figurează în primele cinci din Germania.

RKI a raportat joi dimineaţă 71 de noi decese atribuite pandemiei, în Bavaria, aproape o treime din cele 234 de decese raportate la nivel naţional. Rata de vaccinare în Bavaria este cea mai scăzută din vestul Germaniei. Până miercuri, 65,2 la sută dintre cetăţeni erau complet vaccinaţi.