Academia Americană de Pediatrie reprezintă cei 67.000 de medici pediatri ai țării. USA Today arată cum a reușit AAP să gestioneze problemele pandemiei și ce recomandă acum, când urmează și vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani.

De aproape doi ani, datele Academiei despre COVID-19 și copii și îndrumările pentru părinți au fost rapide și ușor de utilizat. Grupul a adoptat poziții bine argumentate pe bază științifică, precum recomandarea privind revenirea mai devreme a copiilor la școală, ceea ce contrazicea îndrumările guvernamentale de la acea vreme.

Având în vedere că acum copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani vor fi eligibili pentru vaccin, Lee Savio Beers, președinta Aacademiei , a explicat pentru USA Today de ce este importantă vaccinarea copiilor mai mici.

Copiii vaccinați pot merge la școală și pot evita carantinarea

COVID-19 poate provoca boli grave la copii, iar acest risc depășește cu mult riscul vaccinului. Și, cu cât mai mulți oameni sunt vaccinați, cu atât este mai puțin probabil ca virusul să se răspândească. În cele din urmă, copiii vaccinați vor putea să fie prezenți la școală și pot astfel să nu-și facă griji cu privire la carantinare, explică Lee Savio Beers.

Când nu se recomandă vaccinarea copiilor

Chiar în cazul în care un copil a fost deja infectat, Beers spune că recomandă vaccinarea. ”Imunitatea pe care o obțineți în urma infecției naturale este variabilă. Pentru unii, este puternică și de lungă durată. Pentru alții, se risipește repede. Nu ai cum să știi în ce categorie te încadrezi. Și am văzut oameni infectați cu COVID de mai multe ori”, afirmă șefa Academiei.

Întrebată care ar fi cazurile în care un medic pediatru nu poate recomanda vaccinarea unui copil, Beers spune că acestea pot fi antecedente de reacții alergice severe sau anumite afecțiuni cardiace.

Covid, a opta cauză de deces în rândul copiilor

Ea are și un răspuns pentru părinții care spun că, pentru copii, COVID-19 nu reprezintă un pericol atât de mare. ”Copiii sunt în general foarte sănătoși. Analizând date recente ale ratei deceselor provocate de COVID în rîndul copiilor, se poate vedea că anul acesta a fost a opta cauză de deces. Iar în ultimele două luni, a șasea cea mai mare cauză de deces”, spune Beers.

Pediatria, adaugă ea, este exact despre așa ceva: despre prevenție. ”Dacă avem modalități sigure și eficiente de a preveni boli grave sau decesul unui copil, acesta este un lucru important de știut și de făcut”, susține șefa Academiei Americane de Pediatrie.

Aproape 2.670 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani au fost spitalizați din cauza infectării cu Covid, conform CDC. Covid este adesea comparat cu gripa, dar în rândul copiilor care ajung să fie spitalizați boala poate avea forme mai severe.