Violeta Alexandru a vorbit în emisiunea ”România, stare de urgență” difuzată la Radio România Actualități despre majorarea pensiilor românilor. Aceasta a declarat că este de datoria Guvernului să explice situația bugetului.

”Afirmaţia pe care am făcut-o este aceea de abordare profesionistă raţională, şi anume am insistat pe necesitatea evaluării situaţiei încasărilor la buget, pentru că dincolo de promisiuni şi de populisme marca PSD, datoria noastră este să explicăm oamenilor care este situaţia bugetului după această perioadă, iar explicaţiile vor veni profesioniste la echipa Ministerului Finanţelor, pentru că acolo există cea mai bună diagnoză cu privire la efectele acestei crize.

Noi ne-am concentrat nu întâmplător pe sprijinirea oamenilor să revină în activitate, pentru că fonduri publice din care se fac plăţi pentru servicii, pentru beneficiile oamenilor sunt de fapt fonduri colectate din taxele şi impozitele celor care muncesc.”, a spus ministrul Muncii.

Evaluarea trebuie să fie obiectivă

Ministrul a mai declarată că premierul Ludovic Orban i-a cerut atât ei, cât și ministrului de Finanțe, ca evaluarea să fie una obiectivă.

”Nu întâmplător ne-am concentrat atenţia pe încurajarea revenirii la muncă, pentru că suntem conştienţi ca România merge mai departe prin oamenii care muncesc, implicit că prin taxele şi impozitele lor la buget revin resurse din care ne putem achita obligaţiile.

Acum, pe măsură ce Ministerul Finanelor are această poză generală a încasărilor la buget, după o perioadă foarte grea, despre care am vorbit toţi, nu vreau să o exagerez cu nimic, vom avea o informare publică fundamentată cu privire la situaţia bugetului şi în mod evident vom discuta despre acest aspect.

Vă asigur însă că premierul, în discuţiile cu mine şi cu domnul ministru Cîţu, ne-a subliniat, de fiecare dată, că trebuie să facem această comunicare bazată pe o evaluare obiectivă, nu pe bază de păreri, nu pe bază de ce şi-ar dori cineva, ci fundamentată pe cifre. Determinarea noastră este să crească pensiile.”, a mai spus Violeta Alexandru.

Guvernul Orban este conștient de necesitățile pensionarilor

”Suntem conştienţi de dificultăţile pe care pensionarii le au, oameni în vârstă, oameni care au nevoie de medicamente, care au anumite cheltuieli suplimentare unei persoane active sau unei persoane tinere.

Prin urmare, ne dăm seama de acest lucru, nu suntem rupţi de realitate şi vom face, bineînţeles, de aşa manieră încât să avem resursele pentru creşterea pensiilor, însă o decizie în acest sens se va lua public, cu totul transparent, explicând oamenilor, în funcţie de evaluarea încasărilor la buget şi a situaţiei bugetului în acest moment.

Oricum, dorinta noastră, dacă-mi permiteţi o completare, este să nu păcălim oamenii.”, a spus Alexandru la Radio România Actualități.

Guvernul nu dorește să păcălească oamenii

”Dacă PSD îşi dorea să crească pensiile, o făcea imediat de la intrarea în vigoare a legii şi o făcea într-o situaţie de stabilitatea economică. Astăzi, suntem într-o situaţie cu mult mai delicată. Dorinţa noastră este să avem o proiecţie de creştere a acestor pensii şi pentru anii viitori.

Este uşor să iei o decizie de azi pe mâine. Cel mai uşor este să promiţi şi să nu faci. Este o responsabilitate pe care noi o avem, să fie o creştere a pensiilor nu numai în acest an, ci şi în anii următori, deci să fie o creştere sustenabilă, în condiţiile în are efectele acestei crize  probabil se vor resimţi şi nu numai luna viitoare, ci şi în bugetul şi încasările pe anul viitor, aşa cum ne arată economia şi cum primim semnalele.”, a spus Violeta Alexandru.

Ludovic Orban a vorbit și el despre creșterea pensiilor

După vizita efectuată la Șantierul Naval din Constanța, premierul a susținut o declarație de presă unde a vorbit și despre majorarea pensiilor și alocațiilor. Potrivit spuselor sale, majorările nu vor fi pe placul PSD.

„Cert este că ne dorim și creșterea alocațiilor și creșterea pensiilor, dar această creștere trebuie să se bazeze pe o realitate economică. Orice creștere trebuie să poată să fie plătită și să se bazeze cu adevărat pe venituri atât ale bugetului de stat, cât și ale bugetului de pensii”, a spus Orban.

Sursa foto: INQUAM/Octav Ganea