S-a spus tot adevărul despre fondurile private de pensii. Într-un interval de numai cinci ani – respectiv de acum trei ani, până peste doi ani – valoarea acctivelor este estimată să se dubleze, ca pondere din Produsul Intern Brut, de la 5% la 10%. Această afirmație a fost făcută de vicepreședintele ASF Daniel Armeanu, conform Gândul.info.

„La 13 ani de la începutul sistemului, practic pensiile private s-au dovedit cea mai importantă piață supravegheată de Autoritatea de Supraghere Financiară și reprezintă soluție pentru viiitor din multe puncte de vedere”, a declarat Daniel Armeanu. Valoarea activelor de pe piața pensiilor private, cea mai importantă componentă a sistemului financiar non bancar, era, la 31 august, de aproximativ 18 miliarde de euro.

„Avem o creștere de 23% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar ca pondere în PIB, practic am atins borna de 8% din PIB. Dacă comparăm cu ce se întâmpla cum trei ani, când eram undeava la o pondere de 5%, noi estimăm că pentru următorii doi ani vom ajunge la 10% ca pondere a activelor în PIB. Deci, practic, într-un interval de cinci ani realizăm o dublare a activelor în PIB”, a explicat vicepreședintele ASF.

Ce spun datele ASF

Conform celor mai recente date publicate de ASF, sistemul pensiilor private din România a cumulat active în cuantum de 87,70 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, în creștere cu 28% comparativ cu luna iunie a anului anterior și cu 5% comparativ cu martie 2021. La 30 iunie 2021, erau înscriși 8,25 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul lunii iunie 2020 fiind înregistrați un număr de 8,07 milioane participanți.

Pa Pilonul II, în perioada ianuarie-iunie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 128,93 milioane lei către 8.559 participanți sau beneficiari, iar la Pilonul III, în primele șase luni ale anului 2021, au fost efectuate plăți ale activului personal net în cuantum de aproximativ 51 milioane lei către 5.153 participanți sau beneficiar.

În ce au fost investiți banii intrați la Pilonul II și Pilonul III

Daniel Armeanu a vorbit  și de modificările aduse contractului de muncă, astfel încât angajații să fie conștienți că își pot alege fondul de pensie, pentru a nu mai fi distribuiți aleatoriu în sistem.