Membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost audiați, miercuri, în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în privința falimentului societății City Insurance.

Valentin Ionescu, directorul general al sectorului Asigurări, din cadrul ASF, spune că încă din 2014 s-au luat măsuri de sancționare a companiei City Insurance: „Măsuri cu privire la această societate au fost luate din 2014. Această societate a fost sancţionată în fiecare an. S-a revocat mandatul directorului general şi preşedintelui în 2015, au fost măsuri pentru a-i restabili situaţia financiară.  Vorbim de falsuri în documente.”

„Conducerii societăţii i-au fost cerute şi a prezentat documente în original, legalizate şi apostilate, lucru pe care societatea l-a făcut. Auditorii companiei au confirmat existenţa acelor bani (din contul fals). În urma investigaţiilor pe care le-am făcut în ultimul an de zile, investigaţii foarte intense care au necesitat verificări ample cu autorităţi europene – EIOPA şi Autoritatea Federală din Elveţia, de asemenea cu autorităţile fiscale din paradisuri fiscale precum Insulele Cayman, Barbados şi insula Nevis. Autorităţile din Europa au fost mai prompte în a ne da răspunsuri, dar autorităţile din aceste paradisuri fiscale au răspuns foarte greu sau deloc”, a mai spus Ionescu, potrivit Antena 3.

Ce spun șefii ASF?

„Nu este nimic incorect din punct de vedere legal în a ţine bani într-o bancă din Europa sau a-ţi face reasigurarea în afara Europei, depinde cum îţi faci această asigurare şi dacă aceşti bani există.  Acel cont declarat în Elveţia – prin documente apostilate, traduse şi legalizate de această companie, nu ştiu cum au făcut acest lucru – nu există. Noi am constatat că nici asigurarea nu era făcută bine şi de asemenea, cu ajutorul autorităţii elveţiene, că acel cont declarat în Elveţia – prin documente apostilate, traduse şi legalizate de această companie, nu ştiu cum au făcut acest lucru – nu există”, a declarat Ionescu.

Valentin Ionescu a explicat că au fost recalculați indicatorii de solvabilitate, a fost ridicată autorizaţia conducerii City Insurance și a fost amendat cu câte un milion de lei fiecare persoană fizică a conducerii.

„Am impus administrator temporar în iunie care a avut mandat împreună cu acţionarii societăţii să restabilească situaţia financiară a societăţii. Lucru care nu s-a întâmplat. Când a expirat termenul legal de 3 luni de la deciziile ASF, a doua zi administratorul temporar ne-a informat că nu au fost restabiliţi indicatorii de solvabilitate şi ca urmare autoritatea s-a supus legii şi a dispus retragerea autorizaţiei acestei companii”, a declarat Valentin Ionescu, potrivit Antena 3.

Sursa foto: Dreamstime