„Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget”, a declarat guvernatorul BNR.
– Raportul a fost efectuat in noiembrie – ianuarie, a fost discutat in cateva sedinte si aprobat in ultima sedinta a Consiliului de Administratie.

– Oamenii nostri sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesara, pentru ca dansii au avut o frustrare. M-au intrebat: „Noi pentru cine lucram? Pentru ca ni se spune ca suntem lipsiti de patriotism”. Le-am spus sa nu ia in considerare aceste declaratii.

– Formulari din acestea ca se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt mai mult decat periculoase. Pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte. Este dureros ca multi nici nu le citesc si ies in presa si fac diverse acuzatii.

– Rata de inflatie a reintrat in linie cu prognoza noastra. In anul trecut, obiectivul principal al BNR a fost atins dupa o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi. Am avut o politica corecta, bine echilibrata si am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat si cativa factori extreni cum ar fi declinul puternic al costului titeiului.

– Cursul a fost relativ stabil, in ultima parte a anului a fost o variatie de 0,1-0,4%.

– Pe la sfarsitul anului si inceputul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti.

– Nu avem elemente noi fata de prezentarea anterioara in ceea ce priveste inflatia. BNR si-a atins obiectivul de stabilitate a preturilor. Preturile pe care noi le putem controla au stat in tot anul in intervalul de variatii.

– Ne-a ajutat scaderea pretului la combustibil, dupa cum spuneam, mai exact a pretului titeiului.

– Avem o evolutie buna a preturilor produselor agro-alimentare, este de salutat. A fost un an agricol bun.

 

– Cursul de schimb a fost foarte stabil. Ne-am ajutat de el ca sa pastram anticipatiile inflationiste. Existau riscuri dar nu s-au materializat.

– Multi considera ca facem aici scamatorii, daca nu intelege cineva noi explicam.

– Se tot fac comparatii cu tarile vecine. S-a accentuat obiceiul prost, vine cineva la TV si face o comparatie cum ii place, ia indicatorul care ii convine si spune „ce bine sau ce rau este”.

– S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total neresponsabila. Chiar daca au cerut prin postari caraghioase sa fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dati seama cat de porniti erau sa atace BNR.

– Exista obiceiul prost, manipulator, de a lua niste cifre aiuristice si iesi cu ele la Tv. Ce ne facem daca se intampla ca in Ungaria, Polonia, Cehia? Uitati-va ce variatii au existat acolo.

– Din cauza OUG 114 s-au intamplat aceste variatii ale cursului si din cauza declaratiilor celor care nu stiu ce si cu cine vorbesc.

– Suntem pentru cresterea consumului, dar atentie la dozaj. Ce se doreste, sa ne facem ca nu vedem cifrele? Acestea arata clar ca s-a dat prea mult in economie. Aceasta propaganda de doi bani nu mai merge.

– Adancirea contului curent este cauzata de cresterea bunurilor de consum. Se vede si pe strada sunt mai multe masini decat capacitatea autostrazilor.

– Am citit azi un individ ca am pierdut un miliard. Chestia asta sa o practici la nivelul unor reprezentanti ai Guvernului este inadmisibil.

– Exista o dorinta a consilierului economic al premierului sa aiba grija de bunastarea romanilor si cere asta Parlamentului, Guvernului. Si pentru asta ne cere sa reducem dobanzile. Ia uite cine solicita asta, si chiar imperativ.

– Pai sa vina cu o OUG si sa spunem sa traiasca romanii mai bine, ca daca nu le punem o taxa.

 

– Increderea consumatorilor arata ca o anumita corectie are loc. Ca are loc intr-un an electoral, asta este.

– Avem un declin prelungit al investitiilor. Am vazut si eu de la personajul care a impanzit televiziunile luna aceasta, a aratat harti cu toata tara plina de autostrazi. Nu s-au facut investitiile, ca si cum tara asta e neputincioasa, nu poate sa faca nici macar un km de autostrada. Deci suntem cu investitiile cam jos.

– S-a creat ideea ca dobanzile sunt artificiale, manipulate, maine incercam sa clarificam acest lucru la Parlament. Acum vad ca se merge la ce s-a intamplat in 2015. Vom prezenta si datele de atunci.

– O buna parte a publicului a inteles ca arma principala a acestei institurii este dobanda si daca vine cineva si o blocheaza porin OUG, ce se intampla? Creste inflatia.
– Deocamdata lucrurile stau bine in Romania, inflatia este sub control, avem anticipatii stabile. Dar vrem neaparat sa le deterioram prin discursuri care nu isi au rostul.

SURSA: ziare.com