“Dat fiind faptul că monumentul de for public în cauză, pe care Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucureşti l-a propus pentru finanţare, este un proiect aprobat în anul 2007 şi care nu va putea fi inaugurat până la data de 1 decembrie 2018, întrucât lucrarea se află încă pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii şi la Primăria Sectorului 3, primarul general Gabriela Firea a dispus retragerea finanţării acestui proiect şi redirecţionarea sumelor respective către alte obiective de investiţii”, a anunţat PMB. Gabriela Firea subliniază că valoarea unei opere de artă nu este “subiect de plebiscit”, dar că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său şi nu să îi dezbine.
“Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit şi avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său şi nu să îi dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înţelege situaţia şi, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament şi, poate, la o altă scară. Le mulţumesc celor care au iniţiat şi s-au implicat în această dezbatere care, lăsând la o parte patimile politice, ne-a ajutat să luăm o decizie corectă”, a precizat ea.

PMB reaminteşte că sculptorul Ioan Bolborea a câştigat, cu această lucrare, un concurs de soluţii organizat în 2007 de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Bucureşti, în urma solicitărilor venite din partea Asociaţiilor de Veterani de Război, care doreau amplasarea în Capitală a unui monument dedicat Marii Uniri.
“Singura cheltuială făcută de municipalitate în legătură cu acest proiect a fost alocarea sumei de 30.000 de euro, în 2007, pentru realizarea machetei la scara 1:10 a monumentului. În urma includerii acestei lucrări pe lista monumentelor propuse pentru finanţare de către Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucureşti, în bugetul pe 2017 a fost alocată suma de 6,5 milioane lei pentru Etapa I – ‘Realizare componente artistice din material intermediar’. Valoarea totală a monumentului ar fi fost de 42.894.360 lei, la care se adaugă TVA”, a precizat Primăria Capitalei. Agerpres