Instituţia precizează că au fost sacrificate aproape 120.000 de animale din gospodăriile oamenilor şi din opt ferme, iar cele mai mari probleme sunt în sud-estul ţării, unde sunt afectate şapte judeţe.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, de la data confirmării prezenței virusului în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice. În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost uciși 1.382 de porci domestici și au fost afectaţi 14 porci mistreți. În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. Au fost uciși 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploatații comerciale de mare capacitate, până la data de 22.08.2018, au fost uciși 70.036 de porci.

De asemenea, au fost afectaţi 18 porci mistreţi.  Astfel, în judeţul Satu-Mare au fost confirmate şapte focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţi, în Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în Sălaj au fost confirmate trei cazuri la mistreţi.

Cel mai afectat judeţ este Tulcea, unde s-au înregistrat 514 focare de pestă porcină africană, din care 508 focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, patru focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploatţii comerciale şi 17 cazuri la mistreţi. În judeţul Brăila au fost confirmate 29 de focare în gopodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale, în Constanţa – 53 de focare în gospodăriile populaţiei, în Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Galaţi – două focare în gospodăriile populaţiei, în Ilfov- un focar într-o anexă a unei stâne, iar în Călăraşi s-au înregistrat două focare în gospodăriile populaţiei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Conform ANSVSA, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.