Luni seară, Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, a venit cu un anunţ şocant: Uniunea Europeană va interzice României să mai folosească încălzirea cu lemne.

Milioane de români se încălzesc în continuare cu lemne de foc

3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

“Uniunea Europeană va interzice, foarte curând, încălzirea cu lemne în România. Va trebui să găsim soluţii moderne, soluţii de energie verde, combinate cu soluţii de energie clasică, dar trebuie găsită soluţia încălzirii”, a declarat Adrian Vasilescu.

Marius Budăi: Nu va fi un lucru impus României peste noapte

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi, a reacţionat imediat şi a explicat că această măsură nu este ţintită direct asupra României şi, oricum, nu va fi implementată peste noapte: “Trebuie să existe o perioadă de tranziţie”.

“Haideţi să facem un apel la calm şi să-i liniştim pe cetăţenii români, că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte.

Noi, în primă fază, pe lângă pachetul social aprobat în programul de guvernare, am mai aprobat două legi extrem de importante în Parlament, cu reducerea TVA pentru lemnele de foc, doar pentru încălzire, pentru a compensa din valul acesta năprasnic de scumpiri şi am redus TVA la lemnele de foc pentru persoanele fizice si juridice (spitale, şcoli, grădiniţe), pentru a traversa această iarnă grea.

Cu siguranţă se vor crea programe şi se vor găsi soluţii, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Este o recomandare la nivelul UE, nu este ţintită asupra României şi, cu siguranţă, trebuie să existe o perioadă de tranziţie, pentru a se găsi şi implementa soluţii. Nu va fi un lucru impus României peste noapte.

Va trebui ca guvernanţii de la acea vreme, când se va impune acest lucru, să ştie să explice şi să discute cu Comisia Europeană, astfel încât niciun cetăţean să nu aibă de suferit”, a declarat Marius Budăi pentru Antena 3.

Ministrul Muncii: Este clar un semnal de alarmă, însă noi trebuie să găsim soluţii

Ministrul Marius Budăi a vorbit şi despre soluţiile ce trebuie implementate la nivelul Transgaz şi Romgaz, dar şi în cazul autorităţilor publice locale, ce se pot folosi de fondurile puse la dispoziţie prin celebrul deja program “Anghel Saligny”, pentru a implemente reţele de distribuţie de gaze.

“Nu sunt un specialist în domeniul energiei, dar trebuie găsite soluţii astfel încât Transgaz şi Romgaz să investească în reţelele de distribuţie, iar ulterior autorităţile publice locale să întocmească proiecte.

În acest PNDL 3 “Anghel Saligny”, este o componentă de gaz, unde autorităţile publice locale pot aplica şi înfiinţa reţele de distribuţie de gaz acolo unde nu există. (…)

Este clar un semnal de alarmă, însă noi trebuie să găsim soluţii şi cu siguranţă vor fi identificate acele soluţii, astfel încât să nu sufere nicio familie din România”, a mai precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.