Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat luni, la Bruxelles, că un summit Uniunea Europeană – Turcia, în cadrul parteneriatului cu Ankara, ar putea fi organizat în luna martie la Bucureşti.

Acesta a amintit că România susţine aderarea Turciei la Uniunea Europeană şi a evocat ideea organizării unui summit la Bucureşti în cadrul Consiliului de parteneriat Turcia-UE, care nu s-a mai reunit de trei ani şi jumătate.

„Lucrăm pentru un summit Turcia-UE la Bucureşti, cu participarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a oficialilor UE. (…) Data exactă nu a fost fixată, dar ar putea fi la începutul lunii martie”, a declarat Teodor Meleşcanu.

„Prima noastră propunere va fi să cerem reluarea acestor reuniuni. Un alt obiectiv este relansarea şi accelerarea discuţiilor pe diverse puncte. Una dintre priorităţi este actualizarea Uniunii vamale”, a precizat Meleşcanu, conform ediţiei în limba franceză a agenţiei Anadolu, informează Mediafax. 

Negocierile pentru eventuala integrare a Turciei au fost iniţiate în anul 2005. Totuși, aceste negocieri stagnează de mulţi ani, în contextul în care Bruxellesul critică frecvent situaţia drepturilor omului din Turcia, mai ales pe fondul măsurilor aplicate de Administraţia Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat militară eşuată din 2016.