O cercetare medicală recentă, realizată în Africa de Sud, demonstrează că injectarea cu două doze de ser anti-Covid Pfizer oferă oamenilor o protecție de 70% împotriva spitalizării, după infectarea cu Omicron.

„Suntem extrem de încurajaţi de aceste rezultate”, a spus Glenda Gray, preşedinta SAMRC.

Două vaccinuri Pfizer, benefice împotriva Omicron

În contextul actual când Africa de Sud se confruntă cu o creştere treptată a numărului de persoane infectate cu Omicron, specialiștii sanitari au realizat o serie de analize de laborator. Studiul medical despre impactul potenţial al Omicron a fost realizat în condiții reale și publicat marţi.

Conform rezultatelor obținute, două doze din schema clasică de imunizare cu vaccinul anti-Covid-19 Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare în Africa de Sud în săptămânile recente, conform reuters.com.

Rezultatele din laborator

Cercetarea medicală a fost realizată de Discovery Health, o companie prestigioasă de asigurări medicale private din Africa de Sud. Specialiștii medicali de la Discovery Health au informat că două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech oferă o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare în comparaţie cu riscul pentru persoanele nevaccinate, precum şi o protecţie de 33% împotriva riscului de infectare.

Conform rezultatelor, protecția împotriva spitalizării s-a menţinut pentru toate categoriile de vârstă, de la persoane de 18 ani până la cele de 79 de ani, oferind totuși o protecție uşor scăzută vârstnicilor.

De asemenea, protecţia împotriva riscului de spitalizare a fost existentă pentru oamenii cu diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie şi boli cardiovasculare. Momentan, însă, aceste rezultate de laborator sunt doar preliminarii, nu definitive.

Rata infectării cu Omicron în Africa de Sud

În prezent, Africa de Sud a confirmat circa 550 de persoane contaminate cu Omicron în urma secvenţierilor genetice. Noua tulpină Covid-19 a ajuns să reprezinte 78% din totalul secvenţierilor realizate în noiembrie, fiind un procent mai mare decât cel depistat pentru Delta.

De la descoperirea noii variante Covid-19, numărul infectărilor zilnice din Africa de Sud a crescut până la aproximativ 20.000 de persoane contaminate.