Cursul euro s-a stabilizat temporar în jurul pragului de 5,1 lei

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a afirmat că, în ultimele zile, cursul euro-leu s-a stabilizat într-un palier de echilibru cuprins între 5,09 și 5,1 lei. Potrivit acestuia, această stabilitate relativă a fost posibilă în ciuda unei săptămâni agitate, cu ieșiri importante de capital din România.

Reprezentantul BNR a confirmat că instituția a fost activă pe piața valutară pentru a susține cursul, fără a oferi însă detalii privind sumele sau momentele exacte ale intervențiilor. A explicat că acțiunile Băncii Naționale au avut drept scop găsirea unei zone de echilibru valutar într-un context tensionat.

„Cred că vorbim mai degrabă de un palier pe care s-a așezat cursul în ultimele zile, undeva la 5,09 – 5,1. Astăzi este 5,09, deci aproape de 5,1.

A fost o săptămână foarte agitată, cu ieșiri masive de capital care n-au putut fi compensate decât de intervenția Băncii Naționale, pe care o confirmăm, nu confirmăm sumele, și nici momentele, neapărat, de intervenție, dar faptul că am fost activi în piață pentru a găsi această zonă de echilibru evident confirmă”, a spus reprezentatul BNR la România TV.

BNR
SURSA FOTO: Dreamstime

Dan Suciu: Problemele structurale ale economiei rămân nerezolvate

Dan Suciu a atras atenția că, deși cursul pare stabilizat pe termen scurt, cauzele fundamentale care au generat presiuni asupra leului nu au fost rezolvate. Acestea includ deficitele bugetar și comercial ale României, incertitudinile privind funcționarea guvernului și lipsa unor măsuri concrete pentru atragerea de investiții sau fonduri europene.

El a subliniat că lipsa unui guvern funcțional sau a unor politici economice clare generează neîncredere în rândul investitorilor, afectând percepția asupra stabilității financiare a României. De asemenea, a menționat că incertitudinile din planul politico-electoral descurajează fluxurile de capital.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, stabilitatea cursului euro-leu ar putea fi menținută în această săptămână, dacă nu apar „lucruri spectaculoase”. Totuși, a avertizat că, în absența unor răspunsuri clare privind direcția politică și economică a țării, presiunile asupra monedei naționale ar putea reveni în actualitate începând de săptămâna viitoare.

„E un echilibru probabil care se va menține în această săptămână, dacă nu apar lucruri spectaculoase, dar, evident, problemele fundamentale care au dus la slăbiciunea cursului se mențin și probabil vor reveni în actualitate de săptămâna viitoare, pentru că aceste probleme sunt legate de deficitele pe care le înregistrează România, de faptul că avem un guvern

Sau nu avem un guvern care să ofere deocamdată nicio soluție în privința reluării fluxurilor de capital și a investițiilor și a fondurilor europene și sunt semnale serioase de întrebare în legătură cu evoluția politico-electorală a României care descurajează investițiile în acest moment.

Dacă vom avea răspunsul la acestea în cursul săptămânii viitoare, mai există șanse să rămânem pe un curs la fel de stabil ca în această perioadă”, a mai declarat Dan Suciu.

Evoluția cursului. Leul s-a apreciat ușor față de euro, dar pierde teren în fața altor valute

În ciuda contextului tensionat, leul s-a apreciat marți ușor față de euro. Cursul anunțat de BNR a fost de 5,0991 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația anterioară.

Pe de altă parte, moneda națională s-a depreciat în raport cu dolarul american, care a urcat la 4,5894 lei (+0,68 bani) și cu francul elvețian, care a crescut la 5,4568 lei (+2,59 bani).