Cel mai simplu simptom COVID-19 care poate indica dacă o persoană ar fi putut avea noul coronavirus, în ciuda faptului că a fost complet vaccinat, este strănutul.

Simptomele COVID-19

Cercetătorii ZOE COVID Symptom Study au analizat diferite sisteme pentru cei care au fost complet vaccinați și cei care nu s-au vaccinat. Ei au descoperit că strănutul e un simptom obișnuit în rândul celor care s-au infectat cu COVID-19, chiar dacă fost complet vaccinați.

„Datele noastre arată că persoanele care au fost vaccinate și apoi testate pozitiv cu COVID-19 au fost mai predispuse să raporteze strănutul ca simptom în comparație cu cei care nu s-au vaccina”, au scris cercetătorii, potrivit The Hill.

Dar, spun tot ei, „este important să ne amintim că legătura dintre strănut și COVID-19 nu e foarte puternică, deci ar trebui să fiți atenți la cele 20 de simptome ale bolii, indiferent dacă ați fost sau nu vaccinat”.

Ei amintesc că strănutul este de fapt semnul unei răceli obișnuite, mai degrabă decât al infectării cu COVID-19. Dar dacă strănutul apare din senin, este posibil să doriți să faceți un test COVID-19 pentru a vă asigura că nu aveți boala.

„Dacă ați fost vaccinat și începeți să strănutați mult, fără nicio explicație, ar trebui să faceți un test COVID, mai ales dacă locuiți sau lucrați în jurul unor persoane care prezintă un risc mai mare de boală”, au scris cercetătorii.

Care sunt simptomele COVID-19 pentru persoanele vaccinate?

Studiul Zoe COVID Symptom a constatat că există cinci simptome pe care le putem avea dacă ne-am infectat cu COVID-19 după ce am fost complet vaccinați. Aceste simptome includ:

Durere de cap
Curgerea nasului
Strănut
Durere de gât
Altele (pierderea mirosului, dificultăți de respirație, febră, tuse persistentă)

Același studiu arată că persoanele complet vaccinate, care s-au infectat cu varianta Delta s-ar putea simți ca la o răceală mai severă. Persoanele nevaccinate vor avea simptome normale COVID-19, dacă nu chiar mai grave.