Serviciul de eliberare a acestui buletin electronic este disponibil la cele 25 de ghișee special deschise de Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Ilfov. Pentru eficientizarea procesului, programările se realizează online prin platforma oficială disponibilă la adresa: hub.mai.gov.ro.
Emiterea acestui buletin electronic este gratuită
Emiterea primei cărți electronice de identitate este gratuită, în limita fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform estimărilor Ministerului Afacerilor Interne, primele CEI-uri au fost deja eliberate în București începând cu data de 12 mai 2025.
Noua carte electronică are dimensiuni standardizate, similare cardurilor bancare, fiind aliniată normelor europene în materie de documente de identitate. CEI beneficiază de elemente avansate de securitate, care reduc riscurile de falsificare și furt de identitate. Documentul permite de asemenea utilizarea în locul pașaportului pentru anumite călătorii și oferă acces la servicii electronice, inclusiv utilizarea semnăturii electronice.
Cartea Electronică de Identitate va putea fi eliberată și pentru copiii sub 14 ani
Începând cu luna iunie 2025, Cartea Electronică de Identitate va putea fi eliberată și pentru copiii sub 14 ani. În cazul minorilor, documentul va avea valoare de act de călătorie și va putea fi folosit pentru stabilirea identității în diferite proceduri administrative, o alternativă modernă și eficientă față de utilizarea certificatului de naștere.
Pe lângă CEI, începând cu 20 mai 2025, va fi disponibilă și varianta simplă a cărții de identitate (CIS), care nu include suport electronic de stocare.

Reprezentanții MAI au menționat că CEI respectă standardele de protecție a datelor
Pentru a combate îngrijorările legate de confidențialitate, autoritățile au subliniat că cipul integrat în CEI nu permite localizarea geografică a titularului. Cipul este similar celui folosit în pașapoartele biometrice, iar datele stocate sunt accesibile doar titularului documentului.
Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne (MAI), a oferit următoarea declarație.
„Această carte nu conține funcții care permit urmărirea geografică. Așa cum știm, pe baza unor dispozitive, există posibilitate, dar această carte nu permite localizarea din punct de vedere al urmăririi geografice.
Cipul este similar cu cel din pașapoartele pe care le folosim astăzi și pe care le folosim în deplasările în afara țării, mai ales în zona externă Schengen. Informațiile sunt accesibile numai titularului cărții”, a explicat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.
Reprezentanții Ministerului de Interne au menționat că CEI respectă în totalitate standardele europene de protecție a datelor personale și de securitate cibernetică.