Cum își pot proteja românii economiile? Recomandările economistului-șef de la BRD

Florian Libocor, economistul-șef al BRD, a vorbit recent despre cum își pot proteja românii economiile în această perioadă instabilă. Dacă ai un avans mare la economii și un venit stabil, piața imobiliară ar putea fi o oportunitate. Dobânzile fixe la creditele ipotecare sunt mai mici, dar există riscuri, spune Libocor:

„Dacă ai un avans solid și venituri stabile, poți profita de ofertele existente pe piața imobiliară, unde ratele dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă fixă au scăzut. Pe de altă parte, nu trebuie ignorat scenariul conform căruia deprecierea leului poate continua, ceea ce ar putea afecta costurile de trai și ratele la credite. Nu în ultimul rând, incertitudinea politică și economică poate influența negativ piața imobiliară.”

Florian Libocor, economistul șef al BRD
Florian Libocor (SURSA FOTO: LinkedIn)

Sfaturi pentru un credit imobiliar

Pentru un credit imobiliar, economistul recomandă să alegi moneda în funcție de venitul pe care îl primești. Dobânzile pot fi mai mari la creditele în lei față de cele în euro, dar sunt mai stabile. Un credit în euro poate avea dobânzi mai mici, dar ai riscul ca leul să se deprecieze. Dacă leul scade, vei plăti mai mult în lei pentru rata creditului în euro.

Așadar, dacă venitul tău este în lei, un credit în lei cu dobândă fixă pe termen lung ar putea fi o alegere mai sigură. Dacă venitul este în euro, poți alege un credit în euro, dar trebuie să fii conștient de riscurile implicate.

Pentru cei care au economisit 50.000 de lei, alegerea între schimbul în valută și alte investiții depinde de ce vor să obțină, de perioada în care vor să investească și de cât risc își asumă. Florian Libocor spune că achiziționarea de valută poate fi o opțiune pentru a te proteja de deprecierea leului, mai ales acum, când cursul euro a trecut de 5 lei/euro.

Alte opțiuni de investiții

Totuși, există câteva lucruri de luat în calcul cu atenție:

  • Dacă leul se întărește, schimbul în valută poate duce la pierderi;
  • Dacă leul continuă să scadă, valuta poate oferi protecție, dar inflația poate reduce puterea de cumpărare;
  • Este greu să alegi momentul perfect pentru a schimba valuta.

Pentru cei care aleg valuta, se recomandă monede cunoscute și stabile, cum ar fi euro.

Alte opțiuni de investiții:

  • Depozite bancare și titluri de stat: oferă randamente de 5–7% pe an, sunt scutite de impozit și nu au risc valutar.
  • Fonduri mutuale și ETF-uri: pot aduce câștiguri mai mari (8–10%+), dar implică risc. Avantajul este diversificarea internațională, însă necesită un orizont de timp mediu și cunoștințe financiare de bază.
  • Aurul: este considerat un „refugiu” în vremuri de incertitudine. Poate fi cumpărat fizic sau prin ETF-uri, dar nu aduce venituri constante, doar își menține valoarea.