Cont bancar fără comisioane

Fiecare cetățean român va avea garantat, din 2024, dreptul la un cont bancar fără comisioane financiare. Acolo, va putea primi salariul sau beneficiile sociale. Această decizie a fost luată de Parlament în această săptămână. Legislativul a impus băncilor obligația de a oferi un astfel de cont pentru încasarea veniturilor, inclusiv a salariului.

Astfel, toți cetățenii români vor putea deține, începând de anul viitor, un cont bancar fără comisioane. Se vor elimina, astfel, tarifele percepute în cazul deschiderii sau închiderii unui cont bancar. Dar și comisioanele asociate operațiunilor obișnuite, cum ar fi interogarea soldului la bancomat.

Pe lângă eliminarea comisioanelor pentru deschiderea și închiderea conturilor bancare, această inițiativă prevede că nu vor mai fi percepute comisioane nici pentru plățile online. Și nici pentru retragerile de numerar de la bancomat, Asta, cu excepția plăților online pentru jocurile de noroc. Este important ca în acest cont să fie virat salariul sau alt venit al titularului.

Autoritățile argumentează că această măsură va stimula tranzacțiile online. Și va îmbunătăți relația cetățenilor cu statul, în special prin facilitarea plăților taxelor online. Chiar dacă legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial, aplicarea ei efectivă va începe din luna iunie 2024.

Ți se poate bloca contul bancar dacă îți expiră buletinul de identitate

Românii ale căror acte de identitate sunt pe cale să expire vor fi obligați să își reînnoiască documentele înainte de data limită. Întrucât se pot trezi că băncile le pot bloca inclusiv conturile dacă nu au acte valide până la data expirării. Informația este cu atât mai importantă, cu cât în cazul unor primării, procesul de eliberare a noilor documente durează destul de mult.

Dacă înainte nu era neapărat o problemă dacă îți expira actul de identitate, acum noile norme de securitate din domeniul bancar obligă băncile să blocheze conturile clienților.

Astfel, băncile au început să trimită mesaje clienților ale căror acte de identitate se apropie de data expirării. Mesajele anunță se poate bloca accesul la cont în cazul în care depășesc data expirării și nu au încă un nou act valid.

Așadar, cei care au conturi la bancă trebuie să se ocupe din timp să-și reînnoiască actele de identitate întrucât în cazul unor direcții de evidența populației, procesul este mai greoi.

Este cazul Direcției de Evidența Persoanelor Sector 4, acolo unde digitalizarea a desființat cozile de la ghișee, însă a mărit extrem de mult timpul necesar reînnoirii unui act de identitate. Astfel, dacă înainte puteai merge să depui actele pe loc, acum programarea online a devenit obligatorie.