Pensionarii de peste 66 de ani nu vor primi bilete gratuite la serviciile de transport public din toată țara, în ciuda apelurilor din partea politicienilor și a unor ONG-uri.

Potrivit Express.co.uk, autoritățile locale vor decide dacă pensionarii pot călători fără să plătească, în condițiile în care Guvernul neagă că lucrează la un sistem național.

Permise gratuite pentru pensionari

În Londra, rezidenții în vârstă pot solicita un „Freedom Pass” care permite accesul la serviciile locale de autobuz între orele 9:30 și 23:00 de luni până vineri și toată ziua în weekend.

Aceasta face parte din Schema națională de călătorie concesionară engleză (ENCTS), care acordă permise gratuite de autobuz pentru majoritatea serviciilor. Aceste carduri pot fi folosite adesea și în afara Londrei, dar sunt adesea la discreția zonelor locale.

Multe autorități oferă deja pensionarilor permise gratuite pentru autobuz, dar nu a fost dezvoltat un „permis național pentru libertate” care să acopere întreaga națiune, cu un singur card.

Deputatul conservator Andrew Rosindell a întrebat dacă guvernul a analizat schema, dar conceptul pare să fi fost respins de oficialii de la Londra.

Rosindell a declarat în timpul unei ședințe a Parlamentului:

„Să-l întrebe cineva pe secretarul de Stat pentru transporturi dacă departamentul său a făcut o evaluare a potențialelor efecte ale introducerii unui ”permis național pentru libertate” pentru pensionarii care folosesc transportul public în Regatul Unit”.

Ministrul Drumurilor, Guy Opperman, a confirmat că legile permit „recunoașterea reciprocă” a permiselor de autobuz, dar a admis că „nu există planuri” de a analiza introducerea unei scheme mai ample.

Pensionara
Pensionara/SURSA FOTO: unsplash.com

Vârsta minimă pentru un permis gratuit crește în funcție de vârsta ieșirii la pensie a femeilor

El a explicat:

„Călătoriile în regim concesionar sunt un domeniu descentralizat, astfel încât aranjamentele administrative din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord diferă de cele din Anglia. Concessionary Bus Travel Act 2007 include puterea de a permite recunoașterea reciprocă a permiselor de autobuz concesionare în Marea Britanie prin reglementări. Cu toate acestea, nu există planuri în prezent de a introduce un astfel de aranjament.”

Vârsta minimă pentru un permis gratuit crește în funcție de vârsta ieșirii la pensie a femeilor.

Peste 2.300 de persoane au semnat o petiție adresată Parlamentului pe această problemă.

Creatorul petiției, Charles David Smith, a comentat:

„Considerăm că guvernul Regatului Unit ar trebui să negocieze acorduri reciproce cu administrațiile din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord pentru a permite recunoașterea și utilizarea permiselor de autobuz pentru persoanele în vârstă, în întregul Regat, pentru a le îmbunătăți viața cu călătorii gratuite.”

Extinderea permisului de călătorie gratuită cu trenul a fost respinsă

La finele anului trecut, propunerea de extindere a permisului de călătorie gratuit pe autobuze, prin care să fie incluse și călătorii gratuite cu trenul, a fost respinsă de Departamentul Transporturilor. Oficialii de aici au declarat:

„Schema națională de călătorie concesionară engleză (ENCTS) oferă călătorii gratuite cu autobuzul persoanelor cu dizabilități și pentru pensionari. Călătoriile locale în regim concesionar costă în jur de 1 miliard de lire sterline anual și orice modificări aduse schemei minime, cum ar fi călătoriile gratuite pe calea ferată, ar trebui luate în considerare cu mare atenție pentru impactul lor asupra sustenabilității financiare a schemei”.