Generația Z (persoanele născute între anii 1997 și 2012) apelează la un truc vechi pentru a economisi bani: deținerea de bani cash. Conform unui raport Credit Karma, publicat luna trecută, 69% din cei din generația Z utilizează mai mult bani cash acum, decât anul trecut.

Ted Reinhardt, în vârstă de 23 de ani, din Kansas, a recunoscut că generația sa nu este tentată să țină în buzunare numerar, dar încearcă să aibă ceva cash asupra sa pentru că este „nostalgic”, scrie Fox News.

59% dintre ei fac acest lucru ca o modalitate de a-și controla bugetul

Majoritatea cumpărătorilor din generația Z cu iPhone-uri au spus că folosesc Apple Pay și nu mai au nevoie de portofel. Pur și simplu ating tasta telefonului pentru a plăti tot ce doresc. În schimb, alții cred că această funcție îi face să cheltuiască mai mulți bani.

Dintre membrii generației Z care folosesc numerar pentru a plăti achizițiile, 59% spun că fac acest lucru ca o modalitate de a-și controla bugetul, iar 64% spun că cheltuiesc mai puțini bani atunci când plătesc cu numerar, conform raportului.

„Am un cont bancar, dar încerc să nu mă ating de el, iar atunci când cheltuiesc, îmi place să folosesc numerar pentru că aşa pot ține evidența banilor mai bine”, spune Annie Amaris.

Vremurile sunt tot mai grele și 70% dintre americani recunosc că sunt stresați de finanțe, potrivit unui raport CNBC din aprilie.

Un truc mai vechi devine tot mai popular

„Când am bani în mână pot să spun ”stop” dacă văd că cheltuiesc prea mult”, explică tânăra.

Profesorul de finanțe de la Universitatea St. Thomas, Dave Vang, susține că poate fi util ca banii cash să fie puși în mai multe plicuri pentru a ține evidența lor.

„Cred că este un truc care a fost folosit multă vreme pentru a avea evidența banilor. Cu siguranță, devine din ce în ce mai popular acum”, crede Vang.

„De fapt, este o practică bine-cunoscută în rândul persoanelor care au de-a face cu persoane cu handicap mintal, care nu pot folosi numerar”, adaugă el. Vang spune că „din ce în ce mai mulți oameni trăiesc de pe o zi pe alta”, de aceea este important să știe pe ce se duce fiecare ban.

Numerarul transcende generațiile și situațiile financiare

„Pe măsură ce lumea a revenit la normalitate după pandemie, și prețurile cresc, considerăm că numerarul rămâne unul dintre cele mai durabile moduri de a gestiona banii”, a declarat Courtney Alev, director asociat la Credit Karma.

„Numerarul transcende generațiile și situațiile financiare”, a declarat el.

Mai mult de două treimi dintre cei 3.171 de respondenți ai sondajului Credit Karma au spus că metodele digitale de plată i-au făcut să cheltuiască mai mult decât ar fi vrut. Cei mai tineri se adaptează la tendința de „încărcare cu numerar” din videoclipurile de pe TikTok care prezintă trucuri financiare, cum ar fi separarea banilor în plicuri diferite pentru a-i folosi la diferite cheltuieli.

De asemenea, consumatorii apelează la rețelele sociale pentru a boicota companiile care nu mai acceptă numerar. Emily O’Donnell din Lichfield a trecut la utilizarea exclusivă a numerarului anul trecut, în noiembrie, după ce a dat peste un videoclip TikTok despre „încărcarea cu numerar”. Înainte de asta, tânăra de 26 de ani folosea doar cardul și portofelul electronic. De atunci, a început să economisească bani pentru un depozit.