Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a vorbit despre zvonurile apărute în ultima perioadă privind dispariția banilor cash. Potrivit expertului, banii cash nu au cum să dispară într-un timp atât de scurt, chiar dacă tranzacțiile electronice sunt în creștere.

Banii cash nu au cum să dispară

„În primul rând că este o prostie! Banii nu au cum să dispară! Una este că se discută despre, de pildă, dacă este posibilă eliminarea numerarului din circulație.

Banii nu au cum să dispară chiar dacă, de pildă, în anumite situații s-ar practica trocul, dar trocul presupune niște funcții care sunt îndeplinite de bani, adică de măsurare, de tezaurizare, de mijlocirea schimbului. Eu nu cred că în viitorul prefigurabil de poate renunța la numerar și vă dau și un exemplu. Sunt oameni oameni mai învârstă care folosesc numerarul, am văzut tineri care nu merg cu cardul să facă plățile.”, a spus Daniel Dăianu.

România ar putea emite o monedă digitală

De asemenea, președintele Consiliului Fiscal a precizat că se poate lua în calcul varianta emiterii de către stat a unei monede digitale. Cu toate acestea, banii nu au cum să dispară din România.

Potrivit expertului, nici cele mai mari economii europene nu a renunțat încă la numerar, deci țara noastră sigur nu va lua această decizie în viitorul apropiat.

”Se poate discuta despre emitere de către stat a unei monede digitale, deci să existe așa ceva, dar nu numai din punct de vedere tehnic. Din punct de vedere însă, al acceptării pentru că nu poți să conduci o societate și să o dirijezi prin ordin, trebuie ca societatea să fie pregătită de așa ceva nu numai sistemul bancar care spune că are tranzacțiile în largă măsură electronizate, digitalizarea este foarte intensă.

Noi vorbim acum despre cetățeni, despre populația țării, despre societate. Și eu am vorbit acum despre cetățeni din România, dar să știți că sunt țări în Europa cu economii avansate precum Germania, unde se folosește numerar. Deci numerarul nu are cum să dispară! A spune că banii în numerar sunt pe cale de dispariție este o mare prostie”, a mai spus Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, la România TV.