Banca Națională a Elveției a anunțat că a folosit cu succes monede digitale pentru a realiza tranzacții între cinci bănci comerciale. Este cel mai recent „experiment” european în materie de finanțe digitale. Proiectul poartă numele de „Helvetia” și ar putea duce la introducerea monedelor digitale în rândul activelor acceptate de băncile elvețiene.

Elveția este oricum unul dintre pionierii monedelor digitale naționale. „Monedă Digitală a Băncii Centrale” sau CBDC (de la acronimul din limba engleză a „central bank digital currency”) face referire la emiterea unei monede digitale de către banca centrală a unui stat. Astfel de experimente au loc și în Statele Unite ale Americii, dar și în China, unde se așteaptă ca acest tip de tranzacții să devină din ce în ce mai populare în următoarea perioadă.

O monedă digitală emisă de un stat nu este gândită pentru a avea volatilitatea pe care restul activelor de tip crypto o au în prezent. Bănci de peste tot de pe glob au început să emită astfel de CBDC-uri. Ele sunt privite ca un instrument ce poate ușura tranzacțiile inter-bancare și mai ales pe cele internaționale.

Monedele digitale emise de stat, viitorul economiei?

China a fost printre primele state ce au început să experimenteze cu o monedă digitală ce are același schimb valutar cu yuanii, însă nu poate fi extrasă cash de la bancomat. Aceste monede digitale au rolul de a combate, mai mult sau mai puțin, utilizarea activelor pe bază de blockchain, precum criptomonedele sau NFT-urile. Totuși, ele nu au rolul de a se transforma în active ce pot, cu timpul, să evolueze în valoare.
La experimentul elvețian au luat parte bănci precum UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup sau Hypothekarbank Lenzburg. Tranzacțiile au avut loc instant și au însumat plăți cuprinse între 100.000 și 5 milioane de franci elvețieni.

„Am demonstrat că inovarea poate fi pusă în slujba prezervării celor mai bune elemente ale actualului sistem financiar, inclusiv decontarea tranzacţiilor, putând de asemenea debloca noi beneficii”, a declarat Benoit Coeure, directorul de inovare al Băncii Reglementelor Internaționale.

Alte bănci centrale de pe glob continuă să facă progrese în materie de plăți internaționale prin intermediul acestor monede digitale. Printre acestea putem aminti de banca centrală a Hong Kongului, a Emiratelor Arabe Unite, a Thailandei, etc.